
'Twence speelt rol in duurzamere productie varkensvlees'
De efficiëntie bij mestverwaarder Twence moet omhoog, stelt accountmanager Arno Brandwagt. 'De logistiek en de processen zijn goed op elkaar afgestemd, maar beter geconserveerde varkensmest moet de groengasproductie opvoeren.'
Een rode vrachtwagen van een mestdistributeur staat voor de poort van mestverwaardingsinstallatie Twence in Zenderen. Nadat de chauffeur een code heeft ingevoerd, komt het hekwerk in beweging. Rustig trekt de oplegger op, rijdt naar de overdekte losplaats in het futuristisch ogende gebouw.
Daar zijn twee collega's bezig om ruim 35 ton varkensmest in een pompput te laten stromen. 'Dat kost 10 minuten per vracht en gemiddeld gebeurt dat 35 keer per werkdag', vertelt Brandwagt tijdens een rondgang over het complex bij een voormalige stortplaats.
Vanuit de ontvangsthal beent Brandwagt via een afgebakend pad het gebouw uit naar de volgende processtap. Die gebeurt in drie betonnen silo's waar monovergisting gecontroleerd plaatsvindt.
53 graden Celsius
Via een warmtewisselaar in de eerste silo wordt ingaande mest voorverwarmd met de restwarmte van het digestaat uit de navergister. In de middelste silo vindt de vergisting plaats bij 53 graden Celsius, een proces dat zo constant mogelijk wordt gehouden met het toevoegen van melasse.
De totale verblijfstijd van de mest in het vergistingsproces is ruim vier weken. Gemiddeld is dan 18 kuub groen gas gewonnen uit een ton mest. 'Dat is nog niet de helft van de gasopbrengst die mogelijk is met dagverse varkensmest en er is veel verbetering mogelijk', zegt Brandwagt. 'Daarom starten we met een mestconserveringsproject bij enkele varkensbedrijven.'
Het volledige artikel is te lezen op Nieuwe Oogst.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs
