Witte+rook+voor+mestverwerking+in+Zenderen
Nieuws
© Twence

Witte rook voor mestverwerking in Zenderen

De opluchting bij Twence is groot. De Raad van State heeft zich positief uitgesproken over de bouw van de mestverwaardingsinstallatie op Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. Naar verwachting gaat de schop begin volgend jaar de grond in.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste tonnen drijfmest in het voorjaar van 2022 worden verwerkt. Met de te realiseren installatie kan 250.000 ton mest worden verwerkt. Daarmee zal een groot deel van het regionale mestoverschot in Oost-Nederland van de markt worden gehaald.

'Na jaren van voorbereiden, overleggen en doorlopen van procedures staan alle seinen nu eindelijk op groen', zegt algemeen directeur Marc Kapteijn van Twence. Deze verwerker van afval en biomassa brengt waardevolle grondstoffen terug in de kringloop en haalt er energie uit.

Kringlooplandbouw

Naast het produceren van groen gas voor drieduizend huishoudens worden schaarse grondstoffen teruggewonnen. Volgens Kapteijn is dat dus 100 procent kringlooplandbouw en draagt de installatie bij aan de verdere verduurzaming van de regio.

Mest is één van de biomassastromen die Twence verwerkt. Door mestverwerking professioneel en op een geschikte locatie op te pakken, biedt Twence varkenshouders een betrouwbare en langdurige oplossing. De projectslogan van Twence 'Laten we dit varkentje samen gaan wassen!' wordt dus realiteit.

Twence werkt samen met onder meer Mineral Valley Twente, ForFarmers Bio-energie cluster Oost-Nederland en LTO Noord.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer