Voldoende+mestcontracten+binnen+voor+start+Twence
Nieuws
© Twence

Voldoende mestcontracten binnen voor start Twence

Er zijn voldoende mestcontracten gesloten om met de bouw van de mestverwaardingsinstallatie van Twence in het Twentse Zenderen te kunnen starten. De voorbereidingen voor de bouw zijn al begonnen. Deze maand gaat de schop de grond in voor de daadwerkelijke bouw. Naar verwachting zal de installatie in mei 2022 operationeel zijn.

'Ons geduld is de afgelopen jaren behoorlijk op de proef gesteld', zegt algemeen directeur Marc Kapteijn van Twence. 'Na de positieve uitspraak van de Raad van State in oktober vorig jaar waren al onze pijlen gericht op het afsluiten van mestcontracten. Wij zijn zeer verheugd dat we door een intensieve samenwerking met intermediairs, varkenshouders en belangenorganisaties in een paar maanden tijd voldoende mestcontracten konden afsluiten om ook daadwerkelijk met de bouw te kunnen starten.'


Twence heeft nu voor om en nabij de 80 procent van de verwerkingscapiteit van 250.000 ton de contracten binnen en er komen nog steeds nieuwe contracten bij. De verwachting is dan ook dat tegen de tijd dat de installatie volgend jaar mei operationeel is, de volledige capaciteit kan worden benut.

Drieduizend huishoudens

De mestverwaardingsinstallatie van Twence gaat groen gas voor drieduizend huishoudens produceren en wint schaarse grondstoffen terug. 'Dit is hét schoolvoorbeeld van kringlooplandbouw, een unieke kans voor de regio en de agrariërs', aldus Arjan Bonthuis, varkenshouder en voorzitter van LTO Noord-afdeling Zuid Twente. 'Het is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de regio.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer