Adema%3A+aanpak+stalbranden+verloopt+volgens+plan
Nieuws
© Huisman Media

Adema: aanpak stalbranden verloopt volgens plan

De aanpak van stalbranden verloopt volgens plan, schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema in een Kamerbrief. Waarschijnlijk gaan op 1 januari 2024 de jaarlijkse elektrakeuringen in. Verder lopen er onderzoeken naar onder meer de brandcompartimentering van verplichte ruimten.

Daarmee worden de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport 'Stalbranden' volop opgepakt, antwoordt Adema in een Kamerbrief op vragen van Eva Akerboom van de Partij voor de Dieren.

Net als de Onderzoeksraad voor Veiligheid wil de minister haast maken met de aanpak van stalbranden. Doel is een halvering van het aantal stalbranden in 2026 vergeleken met 2020. Daarbij heeft de bewindsman prioriteit gegeven aan een aantal preventieve maatregelen, zoals een jaarlijkse visuele keuring met educatief karakter en een drie- of vijfjaarlijkse keuring van de elektra en zonnestroominstallatie, als die aanwezig is.


Volgens Adema kost het tijd om tot een goed uitvoerbare en effectieve regelgeving te komen. Het doel blijft om deze regelgeving voor het einde van dit jaar bij de Tweede Kamer neer te leggen waarop de regelgeving begin 2024 kan ingaan.

Technische oorzaak

Dit heeft prioriteit, omdat de minister hiermee hoopt al aardige stappen te maken. 'Uit het onderzoeksrapport 'Stalbrandpreventie' uit 2018 van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat driekwart van de stalbranden die door een technische oorzaak zijn ontstaan voorkomen kunnen worden door elektrakeuringen Ik ga ervan uit dat de aangekondigde verplichte keuringen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van stalbranden', schrijft hij in de Kamerbrief.

Verder loopt er een onderzoek bij Wageningen University & Research naar de door de Onderzoeksraad voor Veiligheid geadviseerde verplichte brandcompartimentering van de technische ruimte in bestaande stallen en naar manieren om de overlevingskans van dieren bij brand te vergroten.

Goed onderbouwen

'Bij nieuwe regelgeving moeten effecten goed in beeld gebracht worden en de proportionaliteit ervan worden onderbouwd. Dat had de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet zo gedaan bij alle aanbevelingen. Daarom is nader onderzoek door Wageningen University & Research nodig om de aanbevelingen goed om te kunnen zetten in concrete, goed onderbouwde maatregelen', stelt de minister in de brief.

Adema verwacht de komende weken het rapport over dit onderzoek. Op basis hiervan werkt hij andere aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verder uit.

Impact van wet- en regelgeving

Daarnaast loopt er een onderzoek naar de impact van wet- en regelgeving op de brandveiligheid van stallen. Ook overlegt de minister met LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars om te kijken welke eisen innovaties en ontwikkelingen stimuleren op het gebied van brandveiligheid.

Voorlopig komt er nog geen eis voor een maximumnorm voor het aantal dieren per brandcompartiment, omdat deze eis samenhangt met de minimale oppervlaktenormen voor dieren. Dit is onderdeel van andere lopende trajecten, zoals het Convenant dierwaardige veehouderij.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer