Ministerie+rekent+nog+dit+jaar+op+verbod+stroomstoten+in+veehandel
Nieuws
© Twan Wiermans

Ministerie rekent nog dit jaar op verbod stroomstoten in veehandel

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwacht 'zo snel mogelijk in 2024' met een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur voor de veehandel te komen.

Van zo'n aanstaand verbod is al langer sprake, nadat dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood stiekem opnamen had gemaakt van de ongeoorloofde praktijken met de veeprikkers en die in 2022 openbaar maakte. Enkele bedrijven zijn onlangs beboet voor verkeerd gebruik, zo blijkt nu. Stroomstoten mogen officieel nog wel, maar zo weinig mogelijk en alleen onder bepaalde omstandigheden en op bepaalde lichaamsdelen van het dier.

'We vinden het ontzettend belangrijk dat het verbod op het gebruik van het stroomstootapparaat wordt doorgevoerd, want dit kan gewoon echt niet', aldus een woordvoerder van het ministerie. 'Op dit moment zijn we volop bezig met een algemene maatregel van bestuur, waarin de regelgeving van het verbod op stroomstootapparatuur wordt uitgewerkt.' De zorgvuldigheid die nodig is, kost nog tijd. Maar 'we verwachten zo snel mogelijk in 2024 de regeling met de Eerste en Tweede Kamer te delen', zegt het departement.

Boetes

Drie bedrijven hebben in totaal vier boetes gekregen voor het mishandelen van varkens met stroomstootapparatuur. De boetes zijn opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om Nederlandse transportbedrijven.

De NVWA onderzocht de betreffende bedrijven na handhavingsverzoeken van Varkens in Nood. Alle transporteurs kregen een verdubbelde bestuurlijke boete van 3.000 euro. Een van veetransporteurs kreeg ook een dwangsom. Als dit bedrijf opnieuw de fout ingaat, volgt een boete van 25.000 euro per overtreding.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  10° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
Meer weer