Afrikaanse+varkenspest+in+Duitsland+en+Polen
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Afrikaanse varkenspest in Duitsland en Polen

Op een vleesvarkensbedrijf in gemeente Vorpommern-Greifswald, tegen de Poolse grens aan, is op 5 juni Afrikaanse varkenspest vastgesteld. In het oosten van Polen is ook het eerste geval van AVP bij gehouden varkens van dit jaar vastgesteld.

Op het vleesvarkensbedrij in Duitsland liepen woensdag 5 juni varkens rond met hoge koorts. De behandelende dierenarts heeft toen direct monsters laten onderzoeken op Afrikaanse varkenspest (AVP). Het laboratorium van de regionale gezondheidsdienst heeft diezelfde dag met een PCR-test de AVP-besmetting aangetoond. Het vleesvarkensbedrijf is direct geblokkeerd en de varkens worden geruimd, nadat het FLI de AVP-besmetting heeft bevestigd. Wat inmiddels is gebeurd.

Volgens landbouwminister Till Backhaus van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommen wijst alles erop dat er sprake is van een eenmalige insleep van AVP op dit bedrijf. Eenzelfde eenmalige besmetting vond 15 november 2021 plaats op een vleesvarkensbedrijf in de gemeente Rostock. Zodra het FLI de besmetting bevestigt, wordt een intensieve zoektocht gestart naar de mogelijke bron van de besmetting.

Ook vanuit Polen komt een melding van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens vanuit de gemeente Lublin in het oosten van Polen, vlakbij de grens met Oekraïne. De besmetting is 4 juni bevestigd. Het gaat om een back-yard bedrijf met 10 varkens.

Veel besmette zwijnen in Polen

In de regio Scezin, aan de Poolse zijde van de grens met deelstaat Mecklenburg-Voorpommern, worden voortdurend besmette wilde zwijnen gevonden. Het gaat in 2024 om honderden zwijnen. In heel Polen zijn dit jaar 842 uitbraken gemeld bij wilde zwijnen, waarbij het gaat om meer dan duizend dieren.

Het dubbele hekwerk aan de Duitse zijde van de grens houdt die besmette zwijnen tot nu toe buiten Duitsland. Eind 2021 en begin 2022 zijn er in Mecklenburg-Voorpommern in totaal wel twaalf besmette wilde zwijnen gevonden die uit een aangrenzend gebied uit deelstaat Brandenburg kwamen. Sinds februari 2022 is Mecklenburg-Voorpommern AVP-vrij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer