Italiaanse+varkenshouders+willen+aanpak+Afrikaanse+varkenspest+intensiveren
Nieuws
© Marcel Berendsen

Italiaanse varkenshouders willen aanpak Afrikaanse varkenspest intensiveren

De Italiaanse vereniging van landbouwproducenten Copagri is ontevreden over de vooruitgang in de bestrijding van Afrikaanse varkenspest. De vereniging roept daarom op tot het intensiveren van de aanpak, zodat de verspreiding van het virus tot een halt kan worden geroepen.

Italië telt ongeveer 2 miljoen wilde zwijnen. Copagri wil die populatie verkleinen. De organisatie noemt hiervoor als reden het belang van evenwicht tussen de ecologische rol van wilde zwijnen en een populatie die verenigbaar is met de landbouw. Ook heeft Copagri een beroep gedaan op politici om getroffen varkenshouders sneller en minder bureaucratisch te compenseren.

Ondertussen heeft vereniging Cia Agricoltori, die de kleinere boerderijen vertegenwoordigt, aan minister Francesco Lollobrigida voor Landbouw gevraagd om de controle over de populatie wilde zwijnen over te dragen aan de bos- en veldeenheid van de veiligheidstroepen van Carabinieri. Dit is een legereenheid met een politiefunctie.

Noord-Italië

Volgens officiële cijfers zijn tussen 1 januari 2022 en 7 maart 2024 in totaal 1.670 besmette wilde zwijnen geteld. Ook waren er 21 gevallen van Afrikaanse varkenspest in binnenlandse varkenskuddes. De Noord-Italiaanse regio's Piemonte en Ligurië zijn het zwaarste getroffen, met respectievelijk 630 en 593 besmette wilde zwijnen. De provincie Pavia is economisch het hardste geraakt als gevolg van uitbraken op negen varkenshouderijbedrijven.

Volgens Copagri hebben tot nu toe ongeveer 14.000 varkens de dierziekte opgelopen. De vereniging benadrukt dat er landelijk ruim 30.000 varkenshouderijen zijn met in totaal bijna 9 miljoen dieren. Het merendeel daarvan bevindt zich in het noordoosten van Italië, waar ook een belangrijk deel van de varkensverwerkende industrie zich bevindt.

Polen

In Polen lijkt de druk door het virus af te nemen. Sinds begin dit jaar zijn 475 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen bevestigd. De meeste daarvan vonden plaats in het westen van het land. In dezelfde periode in 2023 waren er bijna 900 bevestigde uitbraken bij wilde zwijnen in Polen. Tot nu toe zijn er nog geen uitbraken gemeld bij varkenshouderijbedrijven.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer