Canadese+wilde+varkens+kunnen+milieuramp+veroorzaken+in+Amerika
Nieuws
© Twan Wiermans

Canadese wilde varkens kunnen milieuramp veroorzaken in Amerika

De hybride wilde varkens die in de jaren tachtig in Canada zijn geïntroduceerd als nieuw 'vleesproduct', dreigen nu voor problemen te zorgen bij buurland Amerika. Als de 'supervarkens' de grens met Amerika overtrekken, kunnen ze volgens onderzoekers voor miljoenen dollars aan schade aanrichten. Dat is al bekend vanuit de ervaring met de 6 miljoen verwilderde varkens die al in de Verenigde Staten rondlopen.

De Canadesen kruisten het Euraziatische wilde zwijn met tamme varkens. Daardoor ontstond een type varken dat groter en vruchtbaarder is en bestand is tegen koude winters, meldt het nieuwsplatform Business Insider.

De markt voor dit exotische varkensvlees stortte in 2001 in en er werden veel varkens vrijgelaten. Ze vermenigvuldigden zich voortreffelijk en tegenwoordig zijn ze wijdverspreid in Alberta, Saskatchewan en Manitoba. Ook in de meeste andere Canadese provincies zijn ze geregistreerd.

Onderzoekers waarschuwen nu dat de 'supervarkens' binnenkort de grens met Amerika kunnen overtrekken. Daar kunnen ze voor miljoenen dollars aan schade aanrichten.

Robuuste alleseter

'Ze zijn het ergste invasieve grote zoogdier ter wereld', zegt natuuronderzoeker Ryan Brook in Business Insider. Brook is professor aan de Universiteit van Saskatchewan en bestudeert de varkens al tien jaar. Volgens een nieuwe studie lopen Montana, North en South Dakota en Minnesota het grootste risico op een invasie van de robuuste alleseter.

De varkens brengen het grootste deel van hun tijd door in bossen, graanvelden en moerassen, blijkt uit gegevens die zijn verzameld met radiografisch bestuurbare dieren. 'De ogenschijnlijke voorkeuren van de varkens roepen de gedachte op dat de gebieden in het noorden van de Verenigde Staten (VS) een groot potentieel hebben voor de verspreiding van invasieve wilde varkens', zo staat in het onderzoeksrapport.

Milieuramp

Volgens Business Insider omschreef Brook de supervarkens als een milieuramp. Ze kunnen tot 270 kilo wegen en bijna alles eten. Op het menu staan ??onder meer inheemse soorten zoals kikkers en salamanders, de eieren van op de grond nestelende vogels zoals eenden en ganzen, en zelfs witstaartherten. Op zoek naar plantenwortels en insectenlarven richten ze in landbouwgewassen – mais in het bijzonder – veel schade aan.

Zowel Canada als de VS hebben moeite om hun populaties verwilderde zwijnen onder controle te houden. Meer jacht heeft weinig impact, geeft onderzoeker Brooks aan. De supervarkens planten zich namelijk te snel voort.

Als de invasie in het noorden doorzet raken bijna alle Amerikaanse deelstaten bevolkt met de verwilderde varkens. Er lopen namelijk nu al zo'n naar schatting 6 miljoen verwilderde varkens rond in Amerikaanse deelstaten, met name in de zuidelijke deelstaten. Volgens schattingen van de USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, veroorzaken wilde zwijnen op dit moment jaarlijks al 2,3 miljard euro aan schade aan de landbouw in de VS.

Daarnaast leveren de verwilderde zwijnen een groot riscio op verspreiding van ziekten. Zon 10 procent van de zwijnen is besmet met Brucella. Een groot probleem kunnen de zwijnen worden als er Afrikaanse varkenspest in de Verenigde Staten wordt geïntroduceerd. Dat zal tot handelsbelemmeringen leiden en het doden van de verwilderde zwijnen wordt een vrijwel onmogelijke opgave.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer