Wijziging+Wet+dieren+krijgt+instemming+Eerste+Kamer
Nieuws
© Henk Riswick

Wijziging Wet dieren krijgt instemming Eerste Kamer

De wijzigingen in de Wet Dieren zijn met een ruime meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer. Hierdoor treedt het amendement Vestering niet in werking en kunnen de sectoren verder met het Convenant dierwaardige Veehouderij.

De Tweede Kamer nam de wijziging van de Wet dieren al op 19 maart aan. Voor 1 juli moest ook de Eerste Kamer akkoord gaan, anders zou amendement-Vestering, vernoemd naar Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren, in werking treden. Dat amendement schrijft voor dat dieren niet meer mogen worden belemmerd in hun natuurlijke gedrag en niet mogen worden aangepast aan hun omgeving.

Invoering van het amendement Vestering zou vergaande consequenties kunnen hebben voor de varkenshouders. Dierenrechtenorganisaties hadden in dat geval via de rechter handhaving kunnen gaan afdwingen.

Verder met onderhandelen over convenant

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is blij dat het amendement van tafel is en er nu een volgende stap is gezet in de goede richting. De POV kan verder met de onderhandelingen aan de convenantstafel en uitwerking van de AMvB’s (nadere uitwerking van de wet). Een convenant is voor POV belangrijk, omdat daarin afspraken kunnen worden vastgelegd over randvoorwaarden. Belangrijke randvoorwaarden zijn: een verdienmodel voor veehouders, lostrekken van stagnerende vergunningverlening en een gelijk speelveld binnen de Europese markt. In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringscoalitie wordt een ‘meer dierwaardige veehouderij’ specifiek benoemd, met nadruk op deze randvoorwaarden.

Motie 'handhaven couperen staarten' toch aangenomen

In de Eerste Kamer is de motie over het 'handhaven bij couperen van staarten' aangenomen. Ondanks het verzoek aan de senatoren om voor het wetsvoorstel, maar tegen de motie te stemmen. De politieke druk is hoog. 'Echter, wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat politici vaak niet weten welke stappen er al genomen worden door de sector zelf.', zegt voorzitter Linda Verriet van de POV. 'Er wordt hard aan dit thema getrokken via het actieprogramma Coviva en de krulstaartroutes. De politiek heeft geen oog en oor voor deze sectorinspanningen. Ook de Mminister verzuimt dit te benoemen. POV ziet de motie dan ook meer als symboolpolitiek, die geen gevolgen heeft voor de lopende initiatieven.

Afspraken over het stoppen met couperen zijn volgens Verriet onderdeel van de afspraken die worden gemaakt in het convenant. 'Het is aan de nieuwe landbouwminister of die daar al dan niet invulling aan gaat geven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer