Tweede+Kamer+stemt+voor+wijziging+Wet+dieren
Nieuws
© Johan Wissink

Tweede Kamer stemt voor wijziging Wet dieren

De Tweede Kamer heeft dinsdag voor een wijziging van de Wet dieren gestemd. Het amendement-Vestering van de Partij voor de Dieren is daarmee voorlopig van tafel. De uitslag biedt de partijen die met elkaar werken aan het Convenant dierwaardige veehouderij ook de ruimte om hiermee door te gaan.

Op de wetswijziging van demissionair landbouwminister Piet Adema werden vier amendementen ingediend. Die werden de afgelopen veertien dagen uitvoerig bediscussieerd door de vaste Kamercommissie van Landbouw. Het amendement van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), dat een nadere uitwerking is van het amendement-Vestering, werd met 45 stemmen voor en 99 stemmen tegen niet aangenomen.

Het amendement van Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) ligt in de lijn van de wetswijziging van Adema, maar daar is een aantal waarborgen aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat daadwerkelijk stappen worden gezet naar een dierwaardige veehouderij. Dat amendement werd met een ruime meerderheid aangenomen. Datzelfde geldt voor het amendement van Pieter Grinwis (ChristenUnie) dat het mogelijk maakt om voor de transitie van het dierenwelzijn een beroep te doen op het transitiefonds.

Verder met convenant

Ook het voorstel van de minister tot een wetswijziging kon rekenen op een ruime Kamermeerderheid. De weg naar een Convenant dierwaardige veehouderij blijft met de uitslag van de stemming open. Daar was Adema veel aan gelegen. De gesprekken die daar de afgelopen maanden over zijn gevoerd, noemt hij constructief. 'Was het kabinet niet gevallen, dan hadden we nu andere gesprekken gehad', merkte hij op tijdens een van de debatten.

De uitslag van de stemming in de Tweede Kamer biedt de convenantspartijen de ruimte om door te gaan met hun werk. Voor de varkenshouderij en pluimveehouderij is het convenant zo goed als klaar. Het vertrouwen is er dat die er voor de melkveehouderij ook komt. Het wachten is op een nieuw kabinet. De Eerste Kamer moet de wetswijziging nog aannemen.

De Partij voor de Dieren is bij monde van Esther Ouwehand teleurgesteld in de uitslag van de stemming. 'We laten het hier niet bij zitten', waarschuwde ze. Was het amendement-Vestering van kracht gebleven, dan was het in de toekomst aan rechters om te bepalen wat dierwaardig is en wat niet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  10° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
Meer weer