%27Varkens+vertellen+hier+hun+eigen+verhalen%27
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

'Varkens vertellen hier hun eigen verhalen'

De provinciale voortvarendheid en het gebrek aan een bedrijfsopvolger wakkerden het ondernemerschap bij varkenshouder Maarten Rooijakkers juist aan. Zijn zichtlocatie met zeugen bood unieke kansen. Op eigen kracht en naar eigen inzicht toverde hij deze om naar een multifunctioneel recreatief kenniscentrum met zestien zuivere varkensrassen. 'Naast varkenshouder ben ik selfmade ondernemer in de horeca, de recreatie en het toerisme.'

Rijdend over de Kloosterdreef vanuit de richting van Herberg De Brabantse Kluis in Aarle-Rixtel zijn de contouren te zien van een varkensbedrijf met voersilo's. Een totaal ander beeld ontstaat na het indraaien van de Pater Eustachiuslaan. Langs de bomenrij staan borden als Privé, Ontdek en beleef PorcusCampus, Entree speelhal, Knorrenbos, Overnachtingen en Vergaderzalen. De parkeerplaats is vol.

'Zodra ik mijn verblijf met ontbijt heb afgerekend, komt er een plekje vrij', zegt een vriendelijke gast die op Maarten Rooijakkers staat te wachten. 'Het is bijzonder om in een hotelkamer wakker te worden met zicht op verschillende soorten varkens en om nu naar een bijeenkomst te gaan over het project Het Circulaire Varken.'

De gastheer vangt die informatie op en slaat meteen een bruggetje naar zijn netwerk in de varkenshouderij. Rooijakkers kent de programmamanager en er ontspint zich een leuk gesprek. Zijn afscheidsgroet typeert zijn Brabantse gastvrijheid: 'Bedankt voor het komen, veel succes vandaag, doe Eppo de groeten en graag tot ziens.'

Ik houd van uitdagingen met passie voor mensen, varkens en voedsel

Maarten Rooijakkers, PorcusCampus

Vervolgens snelt de ondernemer de trap op. 'Vanuit de ontbijtruimte heb je zicht op zestien strohokken met raszuivere varkens. Op dit overdekte terras kijk je uit op de landerijen. Op het buitenterras onderaan de trap zit je beschut langs de stalmuur onder de open hemel', zegt hij. 'Om 10.30 uur moet ik een groep voorzien van koffie en thee met wat lekkers in een van de vier vergaderzalen.'

Met een kop koffie en een cappuccino komt Rooijakkers als volleerd horecaman naar tafelnummer 6. Beschut door de staloverkapping is het goed vertoeven in het ochtendzonnetje met een rustiek uitzicht. Rvs-drinkbakjes met kunstbloemen dienen als wanddecoratie en creatief opgehangen warmtelampen voor biggennesten kunnen het terras op hoogte verwarmen en verlichten. In deze ambiance steekt de ondernemer van wal.

Selfmade ondernemer

'Sinds 2020 ben ik – naast varkenshouder – selfmade ondernemer in de horeca, de recreatie en het toerisme. Hier verbinden we mensen met een kleurrijk gezelschap van varkens, oftewel de stad met het platteland. Jong en oud maken op een creatieve manier kennis met varkens en de productie van een van de primaire behoeften van de mens: voedsel', licht Rooijakkers de drie O's van PorcusCampus (ontdekken, ontmoeten en omarmen) toe.

'Als agrarische sector moeten we veel meer vertellen waar voedsel vandaan komt en hoe belangrijk voedselveiligheid en voedselzekerheid zijn. De maatschappij heeft die kennis steeds minder. Dat druppelt ook door in de politiek en haar besluiten. Doen we niets, dan kunnen we over twintig tot dertig jaar zijn overgeleverd aan boeren in het buitenland. Soms is dat beter, vaak niet', zegt de ondernemer.

Inspirerende omgeving

Volgens Rooijakkers kun je dat mensen alleen duidelijk maken door iets te laten zien en boeiend te vertellen in een inspirerende omgeving. 'Bijzondere ervaringen en belevenissen beklijven, worden verder verteld en breken het ijs voor het met elkaar in gesprek gaan. Op school vallen de ogen van kinderen al na vijf minuten dicht als je vertelt over varkens. Hier zijn ze er de hele dag spelenderwijs mee bezig.'

Zeven jaar geleden hing de vlag er heel anders bij. Op deze locatie hield de varkenshouder 750 zeugen en vormde hij samen met zijn broer John een gesloten varkensbedrijf. Nu hebben ze 4.500 vleesvarkens met het Beter Leven-keurmerk op onder meer een zichtlocatie in het Brabantse Beek en Donk en runnen ze samen PorcusCampus in Aarle-Rixtel.

In 2001 was Rooijakkers de eerste varkenshouder in Nederland 'en misschien wel in Europa' met een zichtstal en jarenlang heeft hij de belangen van varkenshouders vertegenwoordigd. 'Contact met mensen en maatschappelijke thema's via mijn varkens verrijken mijn leven als varkenshouder', zegt hij.

Uit eigen koker

Zonder bedrijfsopvolger en met de plannen van de provincie om emissie-eisen versneld door te voeren, besloot de ondernemer in 2019 een carrièremove te maken. 'Ik houd van uitdagingen met passie voor mensen, varkens en voedsel. Bijna alles wat PorcusCampus is, komt uit mijn eigen koker', zegt Rooijakkers trots.

'Het is allemaal geen hogere wiskunde, maar gezond boerenverstand gebruiken, aanpakken en focus houden', benadrukt hij. 'Ik werk zes dagen per week, maar ik sta jaarrond 24/7 aan. Bereikbaarheid en service zijn cruciaal bij dit verdienmodel.'

© Studio Van Assendelft

Maarten Rooijakkers
Maarten Rooijakkers (62) krijgt het bankje doorgeschoven van Jan Merks (Varkens 03). Hij is varkenshouder en eigenaar van PorcusCampus in het Brabantse Aarle-Rixtel, getrouwd met Marion en heeft twee kinderen. Hij was lokaal politiek actief, voorzitter van de (Z)LTO-vakgroep Varkenshouderij en medeaanjager van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

Meer weer