Resistentie+tegen+antibiotica+kent+langetermijnaanpak
Nieuws
© Twan Wiermans

Resistentie tegen antibiotica kent langetermijnaanpak

Een nieuwe langetermijnaanpak moet de risico's van antimicrobiële resistentie te beperken. Het Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024 - 2030 bevat een breed scala aan acties. Niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook internationaal.

Antimicrobiële resistentie maakt infecties moeilijker te behandelen omdat micro-organismen ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Het Nationale Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024-2030 bouwt voort op bestaand beleid. Het plan legt daarbij extra nadruk op drie nieuwe thema's: versterken van de samenwerking tussen landen, verbreden van de focus van antibiotica naar antimicrobiële middelen en meer aandacht voor plantgezondheid en milieu.

Het langetermijnplan is gericht op tegengaan van negatieve effecten van resistente micro-organismen voor mensen, dieren en planten. Nederland heeft in deze aanpak wereldwijd een belangrijke positie. Zo heeft de Nederlandse veehouderij in de periode van 2009 tot 2021 het gebruik van antibiotica met ongeveer 77 procent verminderd.

Actieplan 2024-2030

Voor de komende 6 jaar staan in totaal 104 acties gepland. Zo werkt Nederland de komende 4 jaar nauw samen met andere Europese landen in een groot One Health-project dat lidstaten ondersteunt bij het uitvoeren van hun beleid tegen microbiële resistentie. Het Actieplan Antimicrobiële Resistentie 2024-2030 is te vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer