%27Gesprekken+moeten+vooral+gaan+over+verantwoord+antibioticagebruik%27
Achtergrond
© MSD Animal Health

'Gesprekken moeten vooral gaan over verantwoord antibioticagebruik'

Steeds vaker wordt gepleit voor een nultolerantie op het antibioticagebruik in de veehouderij. Ingewijden vinden dit een onredelijk uitgangspunt. De gesprekken moeten vooral gaan over verantwoord antibioticagebruik, zegt directeur Hetty Schreurs van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa).

Wat vindt u van kritiek dat veehouders te veel antibiotica zouden gebruiken?

'Een schot hagel van mensen die niet precies weten welke voorschriften er gelden voor middelen en het gebruik ervan. Langdurig hooggebruik moet worden aangepakt, want het gevaar op resistentie is in die situaties reëel. Maar een veehouder moet zieke dieren kunnen blijven behandelen. In Nederland is sprake van scherp toezicht op het gebruik van antibiotica, zowel bij mens als dier. Na Noorwegen schrijven wij humaan het minste voor.'

Wanneer is gebruik verantwoord?

'De SDa stamt uit 2010. Op de vraag 'wat is verantwoord gebruik?' was het antwoord toen: dat is terug naar normaal. Volgens ons is een laag verantwoord gebruik het niveau waarbinnen variatie mogelijk is. Een ondernemer is dan in control. Bij bijvoorbeeld vleesvarkens geldt een benchmark van vijf dierdagdoseringen. De ene keer zal dat twee zijn, maar bij een ziekte door het koppel kan dat ook 4,8 zijn. Het gaat dan om incidenteel gebruik van antibiotica.'

Waarmee moeten veehouders de komende jaren rekening houden?

'De komende jaren blijft de focus sterk gericht op bedrijven die met hun antibioticagebruik niet in het groene gebied zitten. Als SDa zijn wij daarom ook blij met het onderzoek van Heleen Prinsen naar hooggebruikers. Het toont duidelijk aan dat er een wereld van verschil is tussen het afgeven van een advies en het opvolgen daarvan.'

Langdurig hooggebruik moet worden aangepakt, want het gevaar op resistentie is in die situaties reëel

Hetty Schreurs, directeur Autoriteit Diergeneesmiddelen

Wat staat verder op stapel?

'Iedere vijf jaar worden de benchmarkwaarden geëvalueerd. In 2024 analyseert de SDa weer of de huidige waarden nog houdbaar zijn. In bijvoorbeeld de melkveehouderij gaat de levensduur van een koe een grotere rol spelen. Ook weten we dat met het oplopen van de leeftijd het antibioticagebruik stijgt. In overleg met de sector kijken we of benchmarkwaarden moeten worden aangepast. Verder komen er meer richtlijnen vanuit Brussel.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer