PRRS+verhoogt+antibioticagebruik+aanzienlijk
Nieuws
© Varkens Archief

PRRS verhoogt antibioticagebruik aanzienlijk

Een uitbraak van PRRS verhoogt de noodzaak tot antibioticagebruik flink, met maar liefst 2,28 tot 3,79 keer. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Isadora Fernanda Machado aan de Iowa State University.

De virusziekte PRRS kan voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen bij zeugen en ademhalingsziekten bij biggen en vleesvarkens. Deze ziekte staat ook bekend om de negatieve impact op het immuunsysteem. Hierdoor zijn varkens vatbaarder voor bacteriële ziektekiemen, waardoor inzet van antibiotica nodig is om die secundaire infecties aan te pakken.

Voor haar onderzoek heeft Machado de resultaten van het effect van een PRRS-uitbraak bij ruim 135.000 varkens op een rij gezet. Het waren zowel varkens op bedrijven waar ze geheel vrij waren van PRRS, als van bedrijven waar de virusziekte wel aanwezig is.

Grootste effect bij biggen

Een PRRS-uitbraak bij biggen heeft de meest negatieve impact, mede doordat het immuunsysteem van de jonge dieren nog niet op volle sterkte is. Een uitbraak van het veldvirus op een PRRS-vrij bedrijf verhoogt dan de noodzaak van antibiotica-inzet met maar liefst 3,79 keer. Op bedrijven waar PRRS wel aanwezig is blijkt het nodig te zijn 2,51 keer meer antibiotica in te zetten om de secundaire infecties te bestrijden.

Bij de vleesvarkens zijn de effecten van een PRRS-uitbraak op het antibioticagebruik kleiner, maar nog steeds flink. Bij een PRRS-negatief bedrijf leidt een uitbraak tot een 2,74 hogere inzet van antibiotica. Op een bedrijf waar PRRS al wel aanwezig was zorgt een uitbraak voor een 2,28 keer hogere noodzaak om antibiotica te gebruiken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer