Meer+comfort+in+en+verrijking+van+biggenhok
Achtergrond
© Van Assendelft Studio

Meer comfort in en verrijking van biggenhok

Met relatief geringe kosten en eenvoudige middelen is een optimalere omgeving voor gespeende biggen te creëren. Ook kan dan beter worden ingespeeld op het voldoen aan de negen criteria van hokverrijking, al vergt dat op elk varkensbedrijf puzzelwerk.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hanteert daarvoor de Checklist hokverrijking varkens. Daarop staat dat hokverrijking moet voldoen aan de volgende factoren: 1. aanwezig en veilig, 2. eetbaar, 3. kauwbaar, 4. wroetbaar, 5. afbreekbaar, 6. interessant en vernieuwend, 7. bereikbaar, 8. beschikbaar en 9. schoon.

Wageningen Livestock Research publiceert halverwege 2024 een nieuwe brochure over hokverrijking. Die moet eenduidigheid brengen in wat de ingezette hokverrijkingsmaterialen betekenen voor het voldoen aan bepaalde criteria.

In veel biggenopfokstallen bestaan de vloeren uit volledige kunststof roosters en is bijvoorbeeld het liggedrag lastig te sturen. Door het leggen van een rubberen mat met noppenprofiel is een gedeeltelijk dichte vloer in een biggenhok te creëren. Als die op de juiste plaats ligt en het klimaat klopt, dan gebruiken de biggen de mat als rustplek en houden ze de rubberen ondergrond schoon.

Droge dichte vloer

Een droge dichte vloer geeft de biggen voldoende grip, waardoor ze intensief kunnen spelen met hokverrijkingsmateriaal, zoals een stuk jute aan de hokafscheiding of hokgenoten. Ook kan op die plek bijvoorbeeld ruwvoer worden verstrekt.

Dit zijn praktische stapjes vooruit bij het verbeteren van het dierenwelzijn. Ook past dit bij de ambitie om varkens met krulstaarten te houden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer