%27Sexy+is+bioveiligheid+niet%2C+wel+de+basis%27
Nieuws
© Jos Thelosen

'Sexy is bioveiligheid niet, wel de basis'

Varkenshouders lijken de stroom aan boodschappen over het verbeteren van de bioveiligheid op hun bedrijf beu te zijn geworden. ‘Ze vinden het een saai en niet sexy onderwerp en het management op hun bedrijf veranderen doen ze niet graag’, stelt varkensdierenarts Tamara Vandersmissen. ‘Toch geldt ook op dit vlak dat de beste aanpassers overleven.’

‘Bioveiligheid is de basis om de diergezondheid op een varkensbedrijf te kunnen verbeteren’, zei Vandersmissen die werkt voor de DGZ (DierGezondheidsZorg) in België. ‘En wat een betere bioveiligheid oplevert kan ik u ook niet zeggen. Maar insleep van kiemen op uw bedrijf beperken en de kans op verspreiding van kiemen verkleinen levert gewoon minder kosten op. Lagere gezondheidskosten zoals die van antibiotica, maar ook betere productieresultaten en meer werkplezier.’

Dat vertelde de DGZ-varkensdierenarts tijdens het seminarie varkenshouderij bij de driedaagse landbouwbeurs Agridagen in het Belgische Ravels. Rond de 150 varkenshouders en andere geïnteresseerden aanhoorden haar betoog dat het ook moet passen op een bedrijf. ‘Het beste werkt dan om u beelden van collega’s voor te schotelen die vertellen over de stappen die ze op hun hebben gezet.’

Logistiek van kadavers

Een eerste bedrijfsvoorbeeld van werken aan bioveiligheid is het maken van een automatisch te openen poort. Zo komen alleen genode gasten op het terrein zoals chauffeurs die bijvoorbeeld voer komen lossen en een toegangscode krijgen. Verplicht douchen en bedrijfskleding aan voor medewerkers en bezoekers die per se in de stal moeten komen. Werken met kleuren per stal en een belangrijk thema vond de betreffende varkenshouder het juist omgaan met kadavers. Zowel de logistiek van binnen de stal naar de kadaverkoeling alsook het ophalen door de destructor.

Een tweede voorbeeld was een varkenshouder met een gesloten bedrijf die geen enkel dier meer aankocht. In de stallen gebruikte hij loopschoenen en mestschoenen waarmee in de hokken getreden werd. Ook het niet extra hoeven verplaatsen van dieren door een juiste planning is winst op bioveiligheid. Ook hecht hij aan schone gangen. ‘Dat werkt met plezier en zorgen voor schone gangen doet geen pijn.’

Investering die je nog wel kunt doen

Een van de aanwezige varkenshouders gaf aan dat investeren in bioveiligheid een van de weinige investeringen is die je als varkenshouder nu nog kunt doen. ‘Daarom ben ik gaan werken met HyCare bij biggen en dat heeft mij winst opgeleverd wat betreft de prestaties van de dieren.’

Een andere varkenshouder meldde dat het scheiden van de biggenopfokstal van de locatie met de vermeerderingszeugen hem een gigantische gezondheidswinst heeft opgeleverd. ‘Bij biggen blijft de ziektedruk hangen en als je ze op je vermeerderingsbedrijf houdt, komen infecties ook weer makkelijker terug in de kraamstal en of bij de opfokgelten.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer