Circosubtype+PCV2d+afgelopen+jaren+nog+dominanter+geworden
Partner Zoetis

Circosubtype PCV2d afgelopen jaren nog dominanter geworden

Het circovirus (PCV2) verandert voortdurend. In de afgelopen jaren groeide het subtype PCV2d al uit tot de meest voorkomende veldstam. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dominantie van het subtype in 2023 verder is toegenomen. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar geldt ook in de omringende landen.

Het PCV2-virus verandert en inmiddels zijn al acht subtypes van het virus bekend. Aanvankelijk kwam PCV2a het meest voor, maar volgens een inventariserend prevalentieonderzoek in de Benelux uit 2021 was PCV2d toen al het meest voorkomende subtype.

Dit subtype was volgens het onderzoek op meer dan de helft van alle onderzochte bedrijven aanwezig. In een verhelderende video vertelt professor Hans Nauwynck van de Universiteit Gent hoe de verschillende subtypen van het circovirus zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld.

Niet-hergebruiken-Zoetis-prevalentieonderzoek

De dominantie van het PCV2d-genotype is de afgelopen jaren verder toegenomen. In 2023 is het prevalentieonderzoek in Nederland herhaald. Toen is op maar liefst 78 van de 110 onderzochte bedrijven circo aangetoond. Uit subtypering blijkt dat PCV2d op meer dan de helft van alle varkensbedrijven aanwezig is.

CircoMatch: een nieuwe tool voor de diagnose van circo
Uw dierenarts kan vanaf nu een beroep doen op CircoMatch. Deze innovatieve tool onthult de genetische overeenkomsten tussen PCV2-veldvirus- en vaccinstammen. Hoe meer overeenkomsten, hoe beter de match. Vraag ernaar bij uw dierenarts.


Referenties:
• Interne studie: Zoetis Benelux Circo Prevalence Project Data, 2021
• Interne studie: Zoetis Benelux Circo Prevalence Project Data, 2023

MM-31575

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »