Ook+varkenshouders+krijgen+te+maken+met+Intensiveringsplan+preventie+vogelgriep
Nieuws
© Varkens Archief

Ook varkenshouders krijgen te maken met Intensiveringsplan preventie vogelgriep

Een Intensiveringsplan preventie vogelgriep is opgesteld om de risico's van de verspreiding van het virus naar dieren en de mens in te dammen. Voor varkensbedrijven is een draaiboek gemaakt voor het geval daar dieren besmet raken met het virus. Landbouwminister Piet Adema beschrijft in een Kamerbrief de voortgang van de uitvoering van het plan.

Bij een onderzoek op negentig varkensbedrijven is geen vogelgriepvirus aangetoond. Er is een kleine kans dat dit wel gebeurt en dan is er een nog kleinere kans dat het virus zich in of tussen varkens verspreidt en mogelijk de mens besmet.

De risico's zijn klein, maar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil voorbereid zijn. Daarom blijft de monitoring op vogelgriep op varkensbedrijven bestaan, zowel via monitoring op antistoffen als op het virus zelf.

Nader onderzoek

Mocht vogelgriep worden gevonden bij een of meer varkens in hetzelfde hok, dan wordt nader onderzoek uitgevoerd. Is het virus al verspreid onder meer varkens, dan worden de dieren mogelijk geruimd. Als er sprake is van verdere verspreiding naar andere bedrijven of mensen, volgen aanvullende maatregelen.

Het draaiboek voor de varkens is maar een van de maatregelen in het intensiveringsplan. Verder wordt onder andere gekeken naar de vaccinatie tegen seizoensgriep en monstername van personen die mogelijk in aanraking zijn geweest met vogelgriep.

Iedereen bemonsteren

Nu worden alleen monsters genomen van mensen met mogelijke symptomen. Het doel is om iedereen die risico loopt op besmetting met vogelgriep te bemonsteren. Bij de uitbraak van vogelgriep in Renswoude in november vorig jaar is deze maatregel al ingezet.

Vaccins tegen de seizoensgriep bij de mens worden nu nog alleen aangeboden aan mensen die betrokken zijn bij het ruimen van een besmet bedrijf. Dit wordt uitgebreid naar pluimvee- en varkenshouders en mensen die betrokken zijn bij ruimen van mogelijk besmette wilde vogels of zoogdieren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer