Amfetamine+in+mestvergisters+is+spontaan+ontstaan
Nieuws
© Dairy Campus

Amfetamine in mestvergisters is spontaan ontstaan

De amfetamine, die in oktober vorig jaar werd gevonden in het digestaat bij 23 vergisters van onder meer mest in Noord-Nederland, is waarschijnlijk tijdens de vergisting ontstaan. De blokkades op die vergisters is opgeheven.

De vondst was voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reden om op basis van de Opiumwet de vergisters stil te leggen. Dat suggereerde dat de Opiumwet op de bevindingen van toepassing was waardoor de vergisters werden stilgelegd.

In het digestaat werden minimale hoeveelheden amfetamine gevonden. Er was geen sprake van andere sporen van drugsgerelateerd afval. Opvallend was daarbij dat de hoeveelheden amfetamine bij de twee controles even groot was. De aanvankelijke verdenking van de dumping van drugsafval blijkt nu ongegrond.

Verkeerde interpretatie

'Op basis van de huidige inzichten kunnen we nu stellen dat de omgevingsdiensten de uitkomsten verkeerd hebben geïnterpreteerd. Daarnaast blijkt uit onderzoek van twee onafhankelijke advocatenkantoren dat de Opiumwet niet van toepassing is en dat er geen sprake is van overtreding van de Meststoffenwet', stelt directeur Robert Goevaers van Platform Groen Gas.

Omdat de mestvergistingsbranche zich niet herkende in eventuele drugsdumpingen, is nu zelf onderzoek gedaan naar de mogelijke herkomst en de schadelijkheid van de aangetroffen amfetamine in het digestaat.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat het hier gaat om amfetamine die is gerelateerd aan drugs. Niet alleen omdat er geen gebruikelijke afvalstoffen van drugsproductie zijn aangetroffen, maar ook omdat in de input van de vergisters geen amfetamine is gevonden, De amfetamine werd zelfs aangetroffen bij monovergisters, die alleen draaien op mest en bij vergisters waar geen mest in is gestopt.

Ook elders

Verder blijkt uit recent onderzoek dat de amfetamine ook in het digestaat elders, zelfs in het buitenland, is gevonden. Dat maakt het nog onwaarschijnlijker dan de amfetamine afkomstig is van drugsafval.

Experts denken dat de amfetamine is ontstaan door een biochemisch proces in de vergisters. Omdat hier nog nooit eerder onderzoek naar is gedaan, werd dit onlangs pas bekend.

Snel afbreekbaar

Overigens wordt amfetamine door water en daglicht snel biologisch afgebroken. Op een akker waar de laatste jaren positief getest digestaat is uitgereden, zijn geen sporen van amfetamine in de bodem aangetroffen.

De gedeputeerden van de drie provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben daarom de 23 vergisters vrijgegeven. Wel komt er verder onderzoek naar de schadelijkheid van die amfetamine voor mens en milieu.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer