In+Duitsland+moet+herkomst+onverpakt+varkensvlees+nu+ook+worden+vermeld
Nieuws
© Marcel Bekken

In Duitsland moet herkomst onverpakt varkensvlees nu ook worden vermeld

Voortaan moet in Duitsland ook bij onverpakt vers, gekoeld of diepgevroren varkensvlees de herkomst worden vermeld. Dat geldt voor producten in supermarkten, delicatessenwinkels en bij de slager. De herkomstetikettering wordt per 1 februari uitgebreid. Tot nu toe gold deze alleen voor onverpakt rundvlees en verpakt vlees.

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir wil nog dit verder uitbreiden, niet alleen in Duitsland, maar ook in de hele Europese Unie. Hij voert naar eigen zeggen druk uit op Brussel om ervoor te zorgen dat herkomstetikettering op EU-niveau wordt ingevoerd. De Europese Commissie heeft hier nog geen wetgevingsvoorstel voor gedaan.

Het Duitse ministerie van landbouw wil de wetgeving voor herkomstetikettering op korte termijn in ieder geval uitbreiden naar cateringbedrijven en de out-of-home-markt. Worst en verwerkte producten zijn nog uitgesloten van de regels.

Het beleid van de Duitse regering is ingezet om Duitse consumenten bewust lokale producten te laten kiezen en daarmee de Duitse landbouw te ondersteunen. Volgens Özdemir staat 'made in Germany' 'niet alleen voor kwaliteit, maar ook voor hogere dierenwelzijns- en milieunormen, in vergelijking met veel andere landen'.

'Stap in goede richting'

De Duitse belangenorganisatie voor varkenshouders ISN is blij met de herkomstetikettering voor varkensvlees. Ze noemt het 'een stap in de goede richting voor Duitse varkenshouders'. ISN vindt het goed dat Duitsland niet wacht op Europese regels, maar zelf al aan de slag gaat. Ze wil graag dat de regelgeving ook voor andere verkoopkanalen gaat gelden.

Maar er ontbreken nog wel een paar stappen, vindt de belangenorganisatie. Via de herkomstetikettering is nu alleen te zien waar het vleesvarken vandaan komt. De geboorte en opfok van biggen wordt nog niet vermeld. '5 x D is dus nog ver weg.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer