Spaanse+varkensproductie+groeit+richting+recordniveau
Nieuws
© Carnica

Spaanse varkensproductie groeit richting recordniveau

Spanje verwacht in 2024 een flink stijgend aanbod van vleesvarkens. Afgelopen jaar zijn 50.000 zeugen meer geteld en de impact van PRRS-uitbraken ebt weg. Dat gaat zo'n 2 miljoen vleesvarkens extra opleveren. Het recordjaar 2021 met 58,6 miljoen geslachte varkens zal net niet worden geëvenaard.

De gezondheidssituatie in de Spaanse varkenshouderij verbetert aanzienlijk ten opzichte van de afgelopen twee jaar, meent varkensmarktexpert Guillem Burset. 'Na de dramatische uitbraken van de PRRS-variant Rosalia kan het ook alleen maar beter worden. Alles wijst erop dat het totaalaantal Spaanse varkensslachtingen zeer dicht bij de 58,6 miljoen uit gaat komen.'

Spaanse prijzen voor vleesvarkens zijn dit jaar op een hoog niveau gestart met 1,634 euro per kilo levend gewicht, vergelijkbaar met het begin van topjaar 2023. Ook is nu het gemiddelde karkasgewicht met 95 kilo recordhoog. Voor zowel binnenlandse als geïmporteerde biggen wordt momenteel ruim 100 euro per dier betaald in Spanje.

Dit wijst op een tekort aan biggen in dat land, maar ook in de rest van de EU. Hierdoor ontstaan tegen de zomer in alle EU-lidstaten een tekort aan slachtrijpe vleesvarkens. 'Deze situatie is ongekend en zet spanning op de Europese markt', voorspelt Burset.

Focus op Centraal-Europa

Het land met de meeste varkens in de EU heeft afgelopen jaar met succes zijn afzetstrategie veranderd. Waar China voorheen de belangrijkste afzetmarkt voor Spaans varkensvlees was, is dat afgelopen jaar Centraal-Europa geworden. Het is en blijft onmogelijk om in Azië te concurreren met varkensvlees dat is geproduceerd in de Verenigde Staten (VS), Brazilië en Canada. De EU is volgens Burset een bevoorrecht eiland op het gebied van de wereldvarkensprijzen.

Zowel in de VS als in Canada verkeert de varkenshouderij al bijna een jaar in een crisis. De verliezen van de boeren per geproduceerd varken lopen op. In de VS is de varkensprijs ingestort door overproductie. Deze situatie is onhoudbaar en daarom verwacht Burset dat de veestapel in beide landen dit jaar aanzienlijk afneemt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer