Pas+zeven+Vlaamse+varkenshouders+nemen+deel+aan+opkoopregeling
Nieuws
© Twan Wiermans

Pas zeven Vlaamse varkenshouders nemen deel aan opkoopregeling

Tot nu zijn pas 7 van de 236 varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de eerste Vlaamse vrijwillige stopzettingsregeling voor varkenshouders definitief ingegaan op het aanbod. Dat meldt dagblad De Tijd.

Volgens het dagblad zijn er meerdere redenen waarom veel varkenshouders nog twijfelen. Een daarvan zijn de hogere prijzen die de ondernemers momenteel krijgen, zeker omdat de Belgische varkenshouders lang kampten met te lage prijzen na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Daarnaast is de vergoeding voor oudere stallen te laag, luidt de kritiek volgens het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw. Verder geldt er een beroepsverbod voor de bedrijven die stoppen. Varkenshouders hebben nog tot oktober om zich voor de eerste opkoopregeling aan te melden.

30 procent krimp

De Vlaamse regering zet met de stopzettingsregeling in op 30 procent krimp van de varkenssector in 2030. Minister Zuhal Demir van Omgeving gaat ervan uit dat dit doel nog haalbaar is.

In het najaar van 2023 is een tweede stopzettingsregeling gestart. De termijn hiervan sluit op 19 januari. Tot nu toe hebben zich hiervoor 155 varkenshouders gemeld.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer