DanBred+gaat+toomgroei+opnemen+in+fokdoel
Nieuws
© Varkens Archief

DanBred gaat toomgroei opnemen in fokdoel

De Deense fokkerijorganisatie DanBred wil in 2024 toomgroei meenemen in het fokdoel voor zijn zeugengenetica. Onderzoek wijst uit dat fokken op toomgroei zeugen oplevert met een groter zorgvermogen. Dat zal gunstig uitpakken voor de inzet van arbeid, bigoverleving en de productie verder verduurzamen.

De zeug van de toekomst moet nog beter in staat zijn om haar toom groot te krijgen. In een afstudeerproject van de Universiteit van Aarhus is nader bekeken hoe betere moedereigenschappen zijn te fokken door te kijken naar de groei van de toom na het uniformeren van pasgeboren biggen bij DanBred-zeugen. Dat onderzoek toonde aan de toomgroei tot spenen potentieel heeft als extra selectiecriterium in het fokdoel. Zeugen die biggen zelf beter groot kunnen brengen, vergen minder arbeidsinzet.

De groei van de toom vertelt iets over de moederkwaliteiten van de zeug, haar vermogen om melk te produceren en de uierkwaliteit. Hoe meer kilo big een zeug kan spenen, hoe robuuster de biggen zijn bij het spenen.

Bigoverleving

Ook de bigoverleving zal gunstiger zijn, omdat toomgroei er genetisch mee is gecorreleerd: 0,41 voor DanBred Landrace en 0,51 voor DanBred Yorkshire. Oftewel: een goede zeug is in staat meer biggen groot te brengen.

Zo werd de hoogste toomgroei bij die DanBred-zeugen gemeten van 93 kilo (toomgewicht bij spenen minus toomgewicht bij uniformeren binnen 24 uur na werpen). Bij de worpen van raszuivere zeugen was de gemiddelde toomgroei 41 tot 43 kilo. Het verschil tussen de gemiddelde en de hoogste toomgroei geeft aan dat er veel potentieel is om te selecteren op dat kenmerk.

Efficiënter produceren

Op een hogere toomgroei fokken is arbeidsefficiënter en past in de ontwikkeling naar een duurzame productie van varkensvlees. Het dierenwelzijn verbetert omdat biggen uniformer opgroeien, sterker zijn en er minder verspreiding van kiemen in de kraamstal zal optreden. Minder biggen zullen naar pleegzeugen verplaatst hoeven te worden.

Zwaardere biggen hebben minder problemen na spenen en als vleesvarken zullen ze ook harder groeien. In minder dagen zullen ze slachtrijp zijn waardoor de voerconversie gunstiger zal uitpakken en meer rondes per jaar kunnen worden gemaakt.

De verwachting is dat in 2024 de worpgroei als nieuwe eigenschap in het fokdoel wordt geïmplementeerd. In de jaren erna zal het effect van de worpgroei zichtbaar zijn in praktijk met Deense zeugengenetica, meldt de afdeling varkens van de landbouw- en voedingssector.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer