Denen+vaccineren+meer+tegen+darmaandoeningen
Nieuws
© Varkens Archief

Denen vaccineren meer tegen darmaandoeningen

Varkenshouders in Denemarken zetten steeds vaker PIA- en colivaccins in bij biggen om problemen met dunne mest te beteugelen. Vaccineren tegen die twee darmaandoeningen in combinatie met een goed management is het beste alternatief om de inzet van antibiotica bij diarreeproblemen te beperken.

Sinds medio 2022 is de medicinale inzet van zink tegen diarreeproblemen bij varkens in alle landen van de Europese Unie verboden. Nederland stopte daar al per 2018 mee, maar Denemarken heeft de overgangstermijn van vijf jaar maximaal benut. Nu de zeer efficiënt producerende Deense varkenshouderij een jaar op weg is om zonder additioneel zinkoxide te werken, heeft de Deense Landbouw & Voedingssector (L&F)-afdeling het gebruik van verschillende vaccins tegen darmaandoeningen op een rijtje gezet.

L&F vergeleek de inzet van PIA- en colivaccins voor biggen in de eerste helft van 2022 met die van de eerste helft van dit jaar. Het lijkt erop dat de toepassing van colivaccins dit jaar 72 procent hoger is. Meer zeugenbedrijven in Denemarken zijn hun biggen gaan vaccineren om speendiarree te voorkomen. Uit data van voorgeschreven vaccins blijkt dat nu zo'n 6 procent van alle Deense biggen tegen de toxineproducerende E. coli wordt gevaccineerd.

22 procent van alle Deense biggen

De vaccins tegen een andere veroorzaker van diarree door PIA, Lawsonia intracellularis, worden breder ingezet in de Deense varkenshouderij. Uit de openbare database Vetstat blijkt dat de inzet van PIA-vaccins afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is. Inmiddels krijgt 22 procent van alle biggen in Denemarken extra bescherming mee tegen die darmaandoening.

Daarnaast wijst L&F op het belang van een goed management om diarreeproblemen bij biggen te voorkomen. Vooral de voeding voor, tijdens en na het spenen, de voerkwaliteit en de hygiëne verdienen aandacht. Als die zaken op orde zijn en vaccins op het juiste moment worden toegediend, is dat het effectiefst.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer