Deense+slachterijen+hanteren+PRRS%2Dkorting
Nieuws
© Danish Crown

Deense slachterijen hanteren PRRS-korting

Slachterijen in Denemarken korten vleesvarkens sinds 1 juli als die afkomstig zijn van een positief op het PRRS-veldvirus getest bedrijf. Met een trapsgewijs kortingssysteem willen ze varkenshouders bewegen naar een PRRS-vrije productie. Een hogere diergezondheid verbetert het dierenwelzijn en de productiviteit.

Om de 35 dagen moet een dierenarts in Denemarken een vleesvarkensbedrijf bezoeken en dan een verklaring opstellen van de PRRS-status op basis van antistoffen in bloedmonsters en een visuele inspectie. Op een boerderij mogen geen tekenen zijn van een PRRS-uitbraak of dieren positief worden getest met een PCR-test als varkens naar de slachterij worden gebracht.

Bij vleesvarkensbedrijven met een all-in-all-outsysteem moet zo'n 'PRRS-vrij' verklaring voor het slachten worden ingediend. Het aanvoeren en slachten van vleesvarkens van PRRS-positieve bedrijven moet apart gebeuren en brengt extra kosten met zich mee.

Trapsgewijs zwaarder gekort

Afhankelijk van de duur dat het PRRS-veldvirus op een varkensbedrijf circuleert, worden vleesvarkens gekort. Hoe langer de aangesloten periode duurt dat een bedrijf via PCR-testen positief scoort op PRRS, hoe meer geld per kilo geslacht gewicht wordt ingehouden. Is een bedrijf PRRS-positief en blijft dat vier maanden achtereen, dan wordt omgerekend 2,7 eurocent per kilo ingehouden.

Blijft de PRRS-situatie hetzelfde tussen de vijf en acht maanden, dan is die korting 5,4 cent per kilo. Verandert er vervolgens nog niets, dan loopt de vleesvarkenshouder 10,8 cent per kilo geslacht gewicht mis. Vanaf 15 maanden wordt dat 16 cent korting, na 19 maanden 27 cent en blijft een bedrijf meer dan 24 maanden achtereen PCR-positief op PRRS, dan beloopt de korting 40 cent.

Met de oplopende inhoudingen worden varkenshouders gestimuleerd om werk te maken van het PRRS-vrij grootbrengen van vleesvarkens. Deense zeugenhouders die PRRS-positieve biggen afleveren, worden ook sinds 1 juli gekort. Dit past in het nationale PRRS-actieplan dat in 2021 in Denemarken is ingevoerd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer