Winst+Danish+Crown+kalft+iets+af
Nieuws
© Davey van Aken

Winst Danish Crown kalft iets af

Over het boekjaar 2022-2023 realiseerde de Deense coöperatieve vleesverwerker Danish Crown (DC) 18 procent minder winst bij een 5,1 procent hogere omzet. De winst kwam uit op 320 miljoen euro en de omzet bedroeg 9,07 miljard euro. Het omzetvolume nam 9 procent af.

De omzet van DC is tussen 2021-2022 en 2022-2023 gestegen van 8,63 miljard euro naar 9,07 miljard euro (+5,1 procent). De winst in dezelfde periode daalde van 390 miljoen euro naar 320 miljoen euro (-18 procent). Dit is voor de grootste vleesverwerker van Denemarken een tegenvallend resultaat. Zo'n 250 miljoen euro wordt verdeeld onder de boerenleden van de coöperatie.

Opvallend is dat het omzetvolume van de coöperatieve vleesverwerker met 9 procent is gedaald. In Denemarken zelf daalde de hoeveelheid verwerkt varkensvlees met maar liefst 17 procent, vermeldt DC in het jaarrapport. In het afgesloten boekjaar heeft het bedrijf het vlees van 15,6 miljoen varkens en zo'n 0,8 miljoen runderen verwerkt.

Het gedaalde aanbod van slachtvee heeft ook effect op de werkgelegenheid bij DC. Er staan zo'n 850 minder personeelsleden op de loonlijst bij de vleesverwerker in vergelijking met het recordaantal medewerkers van 26.641 mensen in het vorige afgesloten boekjaar 2021-2022.

Vooruitblik

Vooral de hoge vleesprijzen en de gestegen inflatie hebben geleid tot een omzetstijging. Dit effect zal zich in het komende boekjaar voortzetten. Verder verwacht DC opnieuw een dalend aanbod van slachtvarkens in lijn met de Europees brede ontwikkeling.

De totale omzet verwacht de coöperatie gelijk te houden of zelfs iets te verhogen. Dat komt doordat er maatregelen zijn en worden genomen in de organisatie om te snijden in de kosten. De winstverwachting ligt iets boven het resultaat van het afgesloten boekjaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer