Natuurlijker+licht+in+varkensstal+staat+centraal+in+roadshow
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Natuurlijker licht in varkensstal staat centraal in roadshow

Het Kennis op Maat-project 'Hokverrijking' krijgt een vervolg in het Kennis op Maat-project 'Roadshow'. Bij dit project spreken varkenshouders en wetenschappers op locatie met elkaar over de optimale omgeving voor varkens.

De eerste bijeenkomst van de Roadshow is op maandag 27 november bij Jan en Jari Vogels van het Varkenshotel in het Brabantse Erp. Zij zijn 'gefascineerd' door licht en experimenteren met 'natuurlijker licht' in hun varkensstal. Zo kunnen ze in hun stal de zonsopgang en de zonsondergang nabootsen met speciale lampen.

De lampen kunnen automatisch worden aangestuurd en de kleuren kunnen veranderen van warm licht tot en met helder daglicht. Volgens de Brabantse ondernemers heeft 'natuurlijker licht' een positief effect op het gedrag van hun varkens. Daar vertellen ze graag meer over aan collega-varkenshouders. Ook is er vanuit de wetenschap al veel over licht bekend.

Tijdens deze eerste bijeenkomst van de Roadshow worden kennis en ervaring uit de praktijk gecombineerd met kennis uit de wetenschap. De bijeenkomst in Erp begint om 11 uur. 's Middags gaan de deelnemers in drie groepen van tien personen de stal in om zelf het licht te ervaren. De Roadshow is uiterlijk om 15 uur afgelopen. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelden voor de bijeenkomst verplicht. Dat kan hier.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer