Winnende+voedselplaat+voor+biggen+verbetert+ook+klauwgezondheid
Nieuws
© Het Beste Idee van Varkensland

Winnende voedselplaat voor biggen verbetert ook klauwgezondheid

De voedselplaat voor gespeende biggen maakt het niet alleen mogelijk om de dieren van eetbare hokverrijking te voorzien. De betonnen voedselplaat die zeugenhouder Dick Wermink uit het Overijsselse Witharen bedacht, is veel beter voor de klauwen en het beenwerk van de biggen. Zijn idee wint de innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland 2023.

De publieksprijs wordt toegekend aan Dennis de Vries en Roy Janssen met hun idee voor natuurlijke daglichttoetreding via daglichtbuizen.

De betonnen voedselplaat is nodig om in een biggenopfok met kunststof roostervloeren dagelijks wroet- en eetbare hokverrijking aan de biggen te geven. Ten tweede en niet minder belangrijk is dat de betonnen plaat die Wermink heeft ontwikkeld, helpt bij het verbeteren van de klauwgezondheid, veroorzaakt door kunststof roostervloeren. Hierdoor worden problemen en kreupelheid voorkomen.

Kwetsbare klauwen en beenwerk

'Op kunststof roostervloeren slijten de klauwen van biggen nauwelijks af, waardoor de dieren lange tenen krijgen en O-benen kunnen ontwikkelen', weet Wermink. 'Dit veroorzaakt vaak problemen zodra de biggen op het vleesvarkensbedrijf komen. Hier komen ze met hun gevoelige klauwen op een betonvloer te staan, waardoor kreupelheidsproblemen ontstaan', legt hij uit.

'De voedselplaat is daarbij niet alleen gunstig voor de klauwen en het beenwerk van de dieren, maar het betekent ook een stap voorwaarts in het behoud van krulstaarten door het gemakkelijker verstrekken van hokverrijking', licht de zeugenhouder toe.

Zes finalisten presenteerden hun idee tijdens de finale op donderdagavond 16 november. Rosanne van Genugten-Vos, voorzitter van de vakjury, maakte de winnaar van de achtste editie van Het Beste Idee van Varkensland bekend. De jury was het meest onder de indruk van het idee van Wermink.

Innovatie rechtstreeks uit de praktijk

Van Genugten-Vos: 'Deze betonnen voederplaat is een fantastisch idee vanuit de boerenpraktijk. Het is een relatief eenvoudig, maar doeltreffend hulpmiddel om het welzijn in biggenstallen met kunststof roostervloeren te verbeteren. Dick heeft dit goed doordacht, want het biedt variatiemogelijkheden zoals het plaatsen van een liksteen, ander type voeding of zelfs een speelzak. Het mooie aan zijn vinding is dat het ook breed toepasbaar en schaalbaar is.'

Naast de eretitel en een fysieke bokaal krijgt de winnaar van Het Beste Idee van Varkensland kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie ook innovatievouchers beschikbaar.

Vorig jaar won BigLife van Sander Baijens met zijn idee om met behulp van kunstmatige intelligentie biggensterfte in vrijloopkraamhokken te voorkomen.


Behalve de onafhankelijke vakjury kon ook het publiek stemmen. Bij ruim 140 aanwezigen in Aeres Hogeschool Dronten en een bijna vergelijkbaar aantal kijkers online werd het idee van Janssen en De Vries als favoriet verkozen. Zij bedachten een systeem met bijverlichting via ledlampen in daglichtbuizen voor gegarandeerde lichtopbrengst. Het is beter toepasbaar gemaakt voor stalomstandigheden en stalklimaat. Daarnaast vermindert het energieverbruik en verbetert de verlichting voor de dieren op een natuurlijke manier.

De winnaars van de publieksprijs van Het Beste Idee van Varkensland 2023.
De winnaars van de publieksprijs van Het Beste Idee van Varkensland 2023. © Het Beste Idee van Varkensland

De andere genomineerden en hun ideeën waren:
• Lindert Verhagen bedacht een flexibele installatie voor compostering en hygiënisering van mest, bedoeld voor de verwerking en verwaarding van varkensmest.
• Het idee van Rainier van Gelderen is dat geurtherapie bijdraagt aan het verminderen van staartbijten. Het concept is vergelijkbaar met een sprinkler die geuren verspreidt om varkens afleiding te geven.
• Stichting Kennis Platform Varkenshouderij ontwikkelde een digitaal platform waar leermiddelen, zoals e-learning, aankondigingen van fysieke bijeenkomsten, webinars en korte introductievideo's worden ontsloten.
• Het studententeam bedacht een concept tegen verspilling van niet-transportwaardige varkens om het slachtproces bij de varkenshouder te laten plaatsvinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer