%27Keerzijde+van+slimme+stallen%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Keerzijde van slimme stallen'

Vrijwel onafgebroken worden doorbraken gemeld op het gebied van slimme techniek en robotica. Natuurlijk hebben technische hoogstandjes en zelflerende apparatuur nut. Klimaatregelapparatuur en voersystemen passen we in de dagelijkse praktijk al decennia toe en worden steeds verder verfijnd.

Managementsystemen worden draadloos gevoed met actuele staldata om realtime te kunnen bijsturen. Spuitrobots in varkensstallen rukken op, net zoals camera’s en sensoren. De datastroom op bedrijven groeit met de dag en vereist een veilig netwerk. Om op het scherp van de snede varkens te houden en transparant te zijn moet je, ongeacht het vleesconcept, mee in deze ratrace.

Toch bekruipt mij een onheilspellend gevoel. De aanleiding daarvoor? De eerste commentaren op het uitbreken van de oorlog tussen Israël en terreurorganisatie Hamas. Om de constante dreiging van Palestijns geweld te beteugelen, hebben de Israëliërs alles uit de kast gehaald om de situatie te kunnen beheersen. Denk aan het bouwen van hekken en controleren van elke beweging van in- en uitgaande personen. Ook werden onder meer cameratechnieken, gps-systemen en draadloze netwerken ingezet om op afstand de boel nauwgezet in de gaten te houden.

Maar als het puntje bij het paaltje komt, blijkt zo’n uitgebreid en geavanceerd surveillancesystemen zo lek als een mandje. Onder de radar werden grote hoeveelheden wapens de dichtbevolkte Gazastrook in gesmokkeld. Op een moment van verminderde alertheid, sloegen de terroristen toe. Razendsnel schakelden ze alle mogelijkheden om te kunnen observeren en communiceren uit. In een mum van tijd ontstond chaos en paniek.

Dat zette mij aan het denken. Wat gebeurt er als op varkensbedrijven de stroom uitvalt, het internet eruit ligt en draadloze communicatie voor langere tijd niet meer mogelijk is? Ontstaat er dan ook chaos en paniek? Niets is menselijker dan een moment van verminderde alertheid. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee. Wees voorbereid op het ergste en vaar niet helemaal blind op techniek, elektronica, robots en data. Regeer met gezond boerenverstand en onderken de keerzijde van steeds slimmere varkensstallen.

Jos Thelosen
Varkens-redacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer