290+varkenshouders+vragen+Lbv+of+Lbv%2Dplus+aan
Nieuws
© Twan Wiermans

290 varkenshouders vragen Lbv of Lbv-plus aan

Voor deelname aan de stoppersregelingen Lbv en Lbv-plus hebben zich in drie weken tijd 51 varkenshouders aangemeld. Daarmee komt het totaalaantal aanvragen vanuit varkenshouders uit op 290. Daarnaast zijn er nog 42 bedrijven met meerdere diersoorten, waaronder ook varkens, die zich hebben aangemeld.

Het totaalaantal aanvragen voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Lbv-plusregeling, de regeling voor de piekbelasters, staat nu op 644, blijkt uit het overzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat zijn er 104 meer dan op 27 september.

Daarvan zijn 344 aanvragen voor de Lbv-plusregeling en 174 voor de Lbv-regeling. 126 aanvragers hebben geen keuze voor een van beide regelingen ingevuld waardoor bij het beoordelen van de aanvraag moet blijken voor welke regeling ze in aanmerking komen. Hoe de verdeling is over Lbv en Lbv-plus binnen de varkenssector is niet bekend.

Meeste aanvragen uit Limburg

Met 87 aanvragen vanuit varkenshouders staat de provincie Limburg bovenaan in deze categorie, op de voet gevolgd door 86 aanvragen vanuit Noord-Brabant. Vanuit Gelderland komen 69 aanvragen en vanuit Overijssel 32.

Gelderland blijf met 212 aanvragen voor alle veehouderijbedrijven samen flink achter voor deelname aan de stoppersregelingen. In deze provincie zijn 1.797 bedrijven aangemeld als piekbelaster. Als het alleen om piekbelasters zou gaan, heeft zich tot nu toe maar 12 procent hiervan gemeld.

Specifiek voor de varkensbedrijven gaat het om 263 piekbelasters en hebben zich nu 69 bedrijven gemeld. Dat is 26 procent, als het allemaal piekbelasters zijn.

Noord-Brabant en Limburg

In Noord-Brabant en Limburg is de animo voor de deelname groter. Noord-Brabant telt 265 piekbelasters in totaal, waarvan 103 varkensbedrijven. Daar hebben zich 86 varkensbedrijven gemeld voor een van beide regelingen. Zijn het allemaal piekbelasters, dan is dat 84 procent van het totaal.

Limburg telt in totaal 262 piekbelasters. Dat betreft hier 112 varkensbedrijven. Er hebben 87 varkensbedrijven een aanvraag ingediend, ofwel 78 procent van het aantal piekbelasters.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer