%27China+blijft+bijzonder%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'China blijft bijzonder'

Tijdens elk bezoek aan China blijf ik me verwonderen over de grote verschillen tussen China en Europa. Dat geldt voor de varkenshouderij, maar ook daarbuiten.

Gelukkig zijn de varkensvleesprijzen in China ook aan het stijgen, nu 2,40 euro (19 renminbi) per kilo levend varken. Toch hebben veel Chinese varkenshouders daar maar net voldoende aan om iets te verdienen.

Tegelijkertijd heeft de Chinese overheid in de eerste helft van dit jaar toegestaan dat er weer enorm veel varkensvlees werd geïmporteerd. Dit is vooral afkomstig uit Brazilië en Spanje. Ook is de Chinese consumptie van varkensvlees nog steeds lager dan voor de coronacrisis.

Als je dat alles combineert, dan moet je wel concluderen dat de Chinese overheid bewust de varkensvleesprijs laag houdt om een efficiëntieverbetering af te dwingen. De CEO van een van de grote producenten heeft onlangs gemeld te verwachten dat de 'lage' varkensprijzen voorlopig blijven. Met nog steeds minder dan twintig biggen per zeug per jaar als landelijk gemiddelde en de vele varkensziekten liggen er voor efficiëntieverbetering nog grote mogelijkheden.

De Chinese overheid houdt bewust de varkensvleesprijs laag om een efficiëntieverbetering af te dwingen

Jan Merks, onafhankelijk adviseur in China

Zo voeren ook de grote vermeerderingsbedrijven nog steeds F1-gelten aan. Deze zijn afkomstig van het fokbedrijf en ze doen allemaal aan bedrijfs-ki. Je zou verwachten dat de Chinese overheid, net zoals in Nederland na de laatste uitbraak van klassieke varkenspest, een halt zou toeroepen aan de vele contacten tussen varkensbedrijven met Afrikaanse varkenspest in het land. Maar niets is op dat vlak veranderd.

Grote integraties brengen nog steeds wekelijks grote aantallen gelten en beren van hun fokbedrijven naar hun vermeerderingsbedrijven. Dit gebeurt vaak met ingehuurde open vrachtauto's die vervolgens de gespeende biggen van 5 tot 7 kilo naar de vleesvarkenshouders brengen. Eigen aanfok wordt zelfs op grote vermeerderingsbedrijven van drie- tot vijfduizend zeugen niet toegepast.

Iedere Chinees kan al jaren met zijn mobiele telefoon alles betalen en gemakkelijk geld van een ander ontvangen via WeChat of Alipay. Zelfs verkopers op straat werken ermee. Tijdens de coronacrisis is dit sterk verder gegroeid. Feitelijk zijn de banken daardoor een beetje buitenspel gezet. De betalingen gaan niet over hun rekeningen, terwijl de eigenaar van de telefoon wel een bankrekening moet hebben om van die mobiele betaalmogelijkheden gebruik te kunnen maken. Deze betalingen zijn voor Chinese burgers gratis, omdat WeChat en Alipay dat als onderdeel van hun brede pakket aan service voeren. Eigenlijk is het een nationaal betaalsysteem voor burgers zonder banken en kosten.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer