In+%C3%A9%C3%A9n+oogopslag+zien+waar+energiewinst+zit
Nieuws
© Varkens Archief

In één oogopslag zien waar energiewinst zit

Het terugdringen van het energieverbruik en het duurzaam opwekken van energie is iets waar varkenshouders al mee bezig zijn en meer gaan doen. Ze verbruiken ongeveer 44 procent van de energie in de varkensvleesproductieketen. Wageningen Livestock Research maakte inzichtelijk welke mogelijkheden varkenshouders hebben om te verduurzamen op het gebied van energie. Een blik op drie 'dartboards' geeft aan waar kansen zitten.

Een van de ambities van Coalitie Vitale Varkenshouderij is een neutrale carbon footprint voor de gehele varkensvleesproductieketen in 2050. Royal Cosun heeft een soort dartboard met kansrijke besparingsmogelijkheden van een bedrijf in kaart gebracht. In de landelijke werkgroep Energietransitie is afgesproken dat ook de varkenshouderijsector dat instrument zal ontwikkelen.

Het doel van het onderzoek door Wageningen Livestock Research was het creëren van een overzicht met energiebesparingsmogelijkheden, opwekken van energie of het benutten van restwarmte. Diverse maatregelen en de bijbehorende impact en kosteneffectiviteit zijn visueel weergegeven in drie ‘opportunity dartboards’.

Energieneutraliteit varkensbedrijven

Een varkenshouder kan in één oogopslag zien waar voor hem de beste kansen liggen richting energieneutraliteit. Eén board gaat er over maatregelen voor de korte termijn met een terugverdientijd minder dan vijf jaar. Een tweede board bevat maatregelen voor de middellange termijn die direct toegepast zouden kunnen worden. Het derde exemplaar bevat perspectiefvolle maatregelen voor de middellange termijn die nog verder ontwikkeld moeten worden of pas mogelijk zijn bij nieuwbouw.

© Wageningen Livestock Research

In een vervolgrapportage worden perspectiefvolle combinaties van (perspectiefvolle) maatregelen doorgerekend en wordt ook het effect van fluctuaties in energieprijzen meegenomen. Dit onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research als onderdeel van de publiek-private samenwerking Vitale Varkenshouderij. Het rapport van Wageningen Livestock Research is onderdeel van het werkpakket 'Erkende bijdrage aan klimaat- en energietransitie'.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer