PRRS%2Dbiosecurityscan+helpt+varkenshouders+gericht+vooruit
Nieuws
© Studio Van Assendelft

PRRS-biosecurityscan helpt varkenshouders gericht vooruit

Royal GD heeft de PRRS-biosecurityscan ontwikkeld om varkenshouders doelgericht stapjes vooruit te laten zetten. 'Het is een handig hulpmiddel om risicofactoren voor die virusaandoening voor het eigen bedrijf in beeld te krijgen en de ontwikkelingen in de tijd te volgen', stelt varkensdierenarts Karlijn Eenink.

Een van de ambities van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) is een PRRS-vrij Nederland in 2050. De stappen waarin dat moet gebeuren, zijn opgestart in het Nationaal PRRS-plan. Zo is een nulmeting gedaan om de PRRS-situatie voor Nederland te inventariseren. Ook zijn er groepen voorlopers gevormd die met PRRS aan de slag zijn gegaan. Die focussen in de eerste fase vooral op de externe en interne biosecurity.

'Voorkomen dat het PRRS-virus het bedrijf via dieren, mensen, materialen of lucht binnenkomt en de verspreiding ervan binnen het bedrijf zo veel mogelijk te beperken', zegt Eenink. 'Binnen het Nationaal PRRS-plan is besloten een specifieke biosecurityscan te ontwikkelen. Daarmee kunnen voor een varkensbedrijf de belangrijkste risicofactoren wat betreft PRRS in beeld worden gebracht.'

Voorlopergroepen

Met een behapbaar aantal vragen brengt de scan de situatie in beeld voor praktijkbedrijven met zeugen, biggen en/of vleesvarkens. Met de feedback van de voorlopergroepen heeft Royal GD de scan voor verschillende diercategorieën praktijkrijp gemaakt.

'Na het invullen van de PRRS-biosecurityscan rolt er een lijst uit met scores op de verschillende onderdelen. Ook kan de varkenshouder een pdf met een actieplan met standaard adviezen voor verbetering en eigen actiepunten afdrukken', licht Eenink toe.

'Als de varkenshouder de acties uitvoert, zoals verbeteringen in bijvoorbeeld looplijnen of het management rondom afvoer van kadavers, en de scan een half jaar later opnieuw doet, ziet hij de score op onderdelen vooruitgaan. Dat stimuleert om ermee bezig te blijven en stapjes vooruit te zetten.'

Vrijwillig en gratis

De PRRS-biosecurityscan zit achter een login op vitalevarkenshouderij.nl. Na registratie zijn naast deze scan ook andere checks toegankelijk en gratis te gebruiken. 'De data die de varkenshouder invult in de scan is niet publiek beschikbaar, maar wordt geaggregeerd en geanonimiseerd verwerkt', benadrukt de varkensdierenarts. 'Wel kan hij een adviseur toestemming geven om bijvoorbeeld de scan mee in te vullen, de scores te bekijken of het actieplan op maat van het bedrijf te helpen maken. Daarvoor kan een deelcode worden aangevraagd.'

Eenink hoopt dat iedere varkenshouder alleen al uit nieuwsgierigheid met de scan aan de slag gaat. 'Het hogere doel is niet om op alle onderdelen 100 procent te scoren. Het gaat om bewustwording, kansen zien voor zijn eigen bedrijf om te verbeteren op het gebied van biosecurity. Dat levert voordeel op voor de dieren en meer werkplezier en rendement voor de varkenshouder en zijn medewerkers.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer