Doordacht+stapjes+zetten+richting+energieneutraal+produceren
Achtergrond
© Koos Groenewold

Doordacht stapjes zetten richting energieneutraal produceren

Met energieneutraal produceren in 2030 in het achterhoofd, werken Jan en Ruth van der Haar aan verduurzaming. Elk jaar beoordelen ze de wijzigingen in de subsidieregelingen en ze happen toe als het hen past. Het in de praktijk brengen is weerbarstiger.

Jan en Ruth van der Haar willen hun gesloten varkensbedrijf stapje voor stapje energieneutraal maken. Ze doen dat weloverwogen. Toen ze in 2017 het asbest van de daken lieten verwijderen, beoordeelden ze of het interessant zou zijn om zonnepanelen te laten leggen. 'Bij de energieprijzen op dat moment bleek dat niet het geval te zijn', zegt Jan van der Haar. 'De terugverdientijd werd te lang en het was belastingtechnisch toen ook niet interessant.'

Elk jaar bekeken de varkenshouders de situatie voor hun bedrijf dat onder de categorie kleinverbruikers valt. 'Zo mogen we voorlopig nog terugleveren op het stroomnet en rijzen de elektriciteitsprijzen dit jaar de pan uit. Ook blijkt de subsidieregeling nu gunstig voor ons uit te pakken', legt Van der Haar uit. 'Verkopers van zonnepanelen rekenen graag de terugverdientijd voor, maar dat is hetzelfde als in een glazen bol kijken. Niemand weet wat de energieprijzen gaan doen.'

© Koos Groenewold

Een zonneboiler moet een 60 procent lager gasverbruik opleveren. Zo'n besparing is zeer welkom

Jan van der Haar, varkenshouder in Collendoorn en Lutten

Wat Van der Haar wel weet, is dat ze in 2030 varkens energieneutraal moeten produceren en de stroomprijs nu hoog is. Daarom besloten ze om dit jaar zonnepanelen op het dak van de werktuigenberging te leggen. Hiermee kunnen ze jaarlijks 62.000 kilowattuur opwekken.

Voordat het leggen van de zonnepanelen kan starten, komen er volgens Van der Haar nog veel zaken voorbij. Zo speelt de verzekering een belangrijke rol. 'Die stelt eisen aan de dakconstructie en er moet een 'Scope 12-inspectie' van de zonnepanelen worden gedaan. Bovendien is de verzekeringspremie voor zonnepanelen op een staldak gunstiger dan als er geen dieren onder het zonnedak staan.'

De varkenshouders handelden voortvarend en de plaatsing en aansluiting van de zonnepanelen zou in mei plaatsvinden. Volgens de installateur was de huidige stroomkabel dik genoeg om van 3 x 40 ampère naar 3 x 80 te gaan. Helaas pakte dit anders uit. 'Het energiebedrijf vond dat de kabel naar de meterkast vernieuwd moest worden', licht Ruth van der Haar toe. 'Dat kan een wachttijd van 22 weken opleveren, waardoor de zonnepanelen pas in september op volle kracht stroom kunnen produceren.'

Tekst gaat verder onder kader.

Energiedip in de winter
Met zonnepanelen wordt in vier wintermaanden nauwelijks stroom opgewekt. Gemiddeld wordt in januari, februari, november en december 12 procent van de jaarproductie aan elektriciteit geproduceerd. Om jaarrond energieneutraal te zijn, willen Jan en Ruth van der Haar ook investeren in andere vormen van energieopwekking of -opslag op hun erf.

Bij die tegenslag alleen bleef het niet, de leverancier van zonnepanelen kon zijn leveringsplicht niet nakomen. Het leveren van de panelen en de omvormers duurde langer dan was afgesproken. Ook bleken er te weinig monteurs te zijn, waardoor de montagedatum bijna twee maanden werd opgeschoven.

'En toen de leverancier in juli eindelijk aan de slag ging, bleek hij twee verschillende omvormers te hebben', vertelt Van der Haar. 'Inmiddels is er een omgeruild en opgehangen, maar is die nog niet aangesloten. Dat moet weer een ander bedrijf doen. Voorlopig zullen we het dus met de helft van de productiecapaciteit moeten doen.'

Zonneboiler

Als kleinverbruiker mogen de ondernemers de teruggeleverde stroom aftrekken van het eigen stroomverbruik. Deze salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2023 in acht jaar geleidelijk afgebouwd. 'Door een zonneboiler aan te schaffen, kunnen we de overtollige stroom zelf benutten', stelt Jan van der Haar. 'Dat moet een 60 procent lager gasverbruik opleveren. Zo'n besparing is zeker nu welkom.'

Het dak van de werktuigenberging ligt vol zonnepanelen.
Het dak van de werktuigenberging ligt vol zonnepanelen. © Koos Groenewold

Helaas zit het bij de aanschaf van de zonneboiler ook tegen. 'Die had al geplaatst moeten zijn, maar ook hier blijkt het moeilijk om aan het materiaal te komen en is er te weinig vakmankracht. We hopen dat de zonneboiler na de zomer geïnstalleerd wordt.'

Om jaarrond energieneutraal te worden, zien de varkenshouders toekomstmuziek in kleine windmolens en accu's. 'Maar eerst moet er gespaard worden', besluit Van der Haar.

Bedrijfsgegevens
Jan (48) en Ruth (45) van der Haar houden in het Overijsselse Collendoorn 250 zeugen en in Lutten hebben ze een voergeldstal met 2.500 vleesvarkens. Ze produceren binnen Keten Duurzaam varkensvlees in het concept met Antibioticavrij Leven Garantie. Alle biggen krijgen een chip in hun oor en worden individueel gevolgd van geboorte tot en met de slacht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer