Afrikaanse+varkenspest+leidt+tot+spoedberaad+Balkanlanden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Afrikaanse varkenspest leidt tot spoedberaad Balkanlanden

De Balkanlanden vragen de Europese Commissie om financiële compensatie voor de groeiende uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP). Uitbraken van AVP onder gehouden varkens hebben geleid tot het ruimen van tienduizenden biggen en varkens in de regio.

De voor varkens besmettelijke ziekte heeft zich de afgelopen dagen op de Balkan snel verspreid en heeft aanzienlijke economische gevolgen.

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest is volgens nieuwsberichten op zijn hoogtepunt en leidt tot grootschalige ruimingsoperaties. Bulgarije, Roemenië, Servië en Kroatië zijn enkele van de zwaarst getroffen landen. Eind vorige week hebben die landen spoedberaad gehouden. In Bulgarije zijn ongeveer 60.000 varkens geruimd als gevolg van Afrikaanse varkenspest.

Situatie alarmerend

De situatie is volgens de Europese Commissie alarmerend, omdat de ziekte zich verder kan verspreiden naar andere EU-landen als er geen doortastende maatregelen worden genomen. Europees Commissaris Stella Kyriakides van Gezondheid en Voedselveiligheid zegt dat financiële steun kan worden verleend om de getroffen landen te helpen de crisis het hoofd te bieden.

De situatie heeft ook geleid tot spanningen tussen de Balkanlanden en andere EU-lidstaten, omdat er zorgen zijn over de mogelijke verspreiding van de ziekte. De Europese nieuwszender Euronews meldt dat sommige EU-landen bezorgd zijn dat de getroffen Balkanlanden niet genoeg doen om de uitbraak onder controle te krijgen. Volgens persbureau Reuters zijn er ook meldingen van andere Europese landen zoals Polen en Tsjechië, waar ook nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest zijn vastgesteld.

Financiële compensatie

Het verzoek om financiële compensatie komt op een moment dat de landbouwsector al zwaar getroffen is door de wereldwijde pandemie. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest heeft het moeilijker gemaakt voor boeren om hun bedrijf draaiend te houden en heeft geleid tot grote verliezen in de veehouderij, vooral in Polen, Roemenië. Bulgarije en de Balkanlanden.

Naast de economische gevolgen vormt de varkenspestuitbraak een bedreiging voor de voedselvoorziening in de regio. Met tienduizenden varkens die worden geruimd, kan dit leiden tot een tekort aan varkensvlees en hogere prijzen voor consumenten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer