Afrikaanse+varkenspest+weg+uit+eerste+kerngebied+in+Duitsland
Nieuws
© Vidiphoto

Afrikaanse varkenspest weg uit eerste kerngebied in Duitsland

Bijna drie jaar nadat het eerste met Afrikaanse varkenspest besmette zwijn in Duitsland is gevonden, is het betreffende kerngebied weer officieel vrij verklaard. Het betekent dat er voor de 37 varkenshouders in dit gebied geen beperkende maatregelen meer gelden. Dat heeft de verantwoordelijke deelstaatminister Ursula Nonemacher van Brandenburg bekendgemaakt.

De eerste uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland werd officieel op 10 september 2020 vastgesteld. Het besmette wilde zwijn kwam hoogstwaarschijnlijk uit Polen. Daarna zijn nog veel besmette zwijnen uit Polen naar Duitsland gelopen. Ze hebben op meerdere plekken langs de hele grens met deelstaten Brandenburg en Saksen tot besmette gebieden geleid.

De deelstaten in Duitsland met Brandenburg voorop hebben goede grip gekregen op de besmettingen. Rond ieder besmet gebied kwamen vaste dubbele hekwerken met een witte zone daartussen, waar alle wilde zwijnen zijn gedood. Ook langs de grens met Polen is een dubbel hekwerk met witte zone gekomen, om te voorkomen dat er steeds nieuwe besmette zwijnen vanuit Polen binnenkomen.

Intensieve zoektocht

Daarnaast is met jagers, het leger, drones, zoekhonden en vrijwilligers intensief gezocht naar kadavers. Die hebben, mede met hulp van vangkooien, de besmette gebieden en witte zones vrijgemaakt van de wilde zwijnen.

Ondanks al deze maatregelen zijn er sinds 2020 tot op heden 5.464 besmette zwijnen gevonden in heel Duitsland en er zijn 8 bedrijven besmet geraakt.

Er zijn al meerdere voormalig besmette gebieden in Brandenburg vrijgegeven. In het besmette gebied dat nu vrijkomt is 29 oktober 2021 het laatste besmette zwijn gevonden. Dit gebied ligt in de regio's Oder-Spree en Dahme-Spreewald en is 1.300 vierkante kilometer groot. Er liggen 37 varkensbedrijven die samen 10.000 varkens houden. Ze kunnen nu binnen Duitsland onbeperkt hun varkens afzetten.

Voortdurende monitoring

De hekwerken in en rond het kerngebied worden in etappes afgebroken, zodat het gebied niet te snel volloopt met wilde zwijnen. Daarbij wordt voortdurend gemonitord of er toch niet weer een besmet wild zwijn wordt gevonden. De hekwerken op de Poolse grens blijven staan.

De grootste opgave voor de aanpak van AVP ligt nu in de regio Spree-Neiße in Brandenburg en de besmette gebieden in deelstaat Saksen. Daar worden nog steeds besmette zwijnen gevonden, dit jaar 284 in Spree-Neiße en 403 in Saksen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer