Gehydrolyseerd+plasma+geeft+robuustere+biggen
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Gehydrolyseerd plasma geeft robuustere biggen

Efficiënt produceren begint als pasgeboren biggen hun eerste voereiwitten optimaal verteren. ‘De toevoeging van gehydrolyseerd plasma aan biggenmelk of -voer stimuleert de opname, ondersteunt de darmgezondheid en zorgt voor een betere groei’, zegt Jan Pool van Speerstra Feed Ingredients. ‘Pepteiva kan zonder problemen in diervoerderfabrieken met verschillende veevoerlijnen worden ingezet.’

Gezonde en robuuste biggen houden is het doel van elke varkenshouder. Een robuuste big is groter, heeft minder gezondheidsproblemen en levert daardoor meer op. Niet alleen financieel, maar ook op het gebied van werkplezier. Maar er zijn overgangsmomenten waarin er veel van een big wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij de overgang van melk naar droogvoer of na een besmetting of ziekte waarvan het dier weer in balans moet komen.

Om zo’n overgangsfase gezond door te komen, zijn specifieke grondstoffen nodig. ‘Heel licht verteerbaar eiwit ondersteunt de big in zulke situaties. De vraag naar eiwitten kan op zo’n moment met wel 15 tot 20 procent toenemen’, stelt technisch en commercieel adviseur Jan Pool van Speerstra Feed Ingredients.

Pepteiva, gehydrolyseerd plasma, is zeer licht verteerbaar eiwit. Het bestaat uit enkele honderden eiwitachtige componenten die goed door de big kunnen worden opgenomen. Niet elk eiwit is namelijk geschikt voor een big.

Hoogwaardig eiwit

‘Een eiwit uit melk of plasma en een eiwit uit soja zijn niet hetzelfde. Bloedplasma- en melkeiwitten zijn veel hoogwaardiger en kunnen beter door de big worden opgenomen’, zegt Pool. ‘Krijgt een jong dier eiwitten gevoerd die niet geschikt zijn, dan bestaat de kans dat de eiwitten niet snel genoeg in het spijsverteringskanaal worden opgenomen en in de dikke darm terechtkomen. Dat kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Zo kan het onverteerde eiwit in de dikke darm zorgen voor een overgroei van bacteriën als clostridium en coli. De kans dat een goed en licht verteerbaar eiwit, zoals Pepteiva, doorgaat naar de dikke darm is veel kleiner.’

Zeker voor jonge biggen in het ondereind van de toom, vaak de laatstgeboren dieren, is plasma in de biggenmelk of in het biggenvoer van belang. ‘Deze dieren hebben een steuntje in de rug nodig. Met Pepteiva in de melk of het voer krijg je als varkenshouder ook deze biggen op niveau’, geeft Pool aan.

Weerstand en darmgezondheid

‘De licht verteerbare eiwitten in het gehydrolyseerde plasma ondersteunen de weerstand en de darmgezondheid van de big.’ Hierdoor zorgt het specifieke ingrediënt voor een betere start en robuustere biggen. Bij fitte biggen is de kans dat ze goed door een moeilijkere periode komen volgens de adviseur een stuk groter.

‘Als een robuustere big een keer tegen een bacterie of virus aanloopt, hoeft minder snel naar medicatie te worden gegrepen dan bij een big die al kwakkelt met de gezondheid. Hierdoor zijn er minder behandelingen nodig en nemen de gezondheidskosten af. Het zorgt bovendien voor meer arbeidsvreugde’, aldus Pool.

Daarnaast zorgt het focussen op de zwakkere biggen doorgaans voor een veel snellere groei van het toomgemiddelde. ‘Het ondereind robuuster laten worden levert meer op dan de beste biggen nog beter laten presteren. Bij het verbeteren van zwakkere biggen valt over het algemeen meer winst te behalen’, weet de Speerstra-adviseur.

© Henk Riswick Fotografie

Betere groei

Uit onderzoek van de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten blijkt dat gehydrolyseerd plasma in de biggenmelk of het biggenvoer zorgt voor een betere groei. De biggen die de eerste veertien dagen na het spenen met Pepteiva werden gevoerd, hadden 1,15 kilo lichaamsgewicht meer op dag 42 dan de biggen die soja-eiwitconcentraat kregen.
‘Die betere groei blijft functioneel tot aan het eind van de rit’, vult Pool aan. Deze groei is volgens hem terug te leiden naar de gezondheidsvoordelen die Pepteiva biedt, want een algemeen gegeven is dat een gezonde big nou eenmaal beter groeit.
Daarbij verhoogt Pepteiva de smakelijkheid van het voer, waardoor de voeropname stijgt. ‘Plasma vindt een big heerlijk. Een varken is een aaseter en zoekt dus naar dierlijk materiaal, zoals plasma’, legt Pool uit.

Geen standaard plasma

Standaard plasma mag, als eiwit van dierlijke oorsprong, gewoonlijk niet in veevoederfabrieken met gemengde voerlijnen worden verwerkt. Bij gehydrolyseerd plasma als Pepteiva is dat anders. ‘Door de hydrolyse zijn de grotere moleculen opgeknipt, waardoor het gemiddelde molecuulgewicht zo klein is dat Pepteiva niet meer wordt gekwalificeerd als een dierlijk eiwit’, licht Pool toe. Pepteiva mag daarom ook zonder beperkingen in veevoerfabrieken worden verwerkt.

Pool vertelt dat vaak onterecht wordt aangenomen dat hydrolyse de positieve effecten van plasma vermindert. ‘Men denkt dat immunoglobulines, een type eiwitmoleculen, het belangrijkst zijn voor de immuniteit en weerstand van de biggen. In gehydrolyseerd plasma zitten deze immunoglobulines niet meer. Door hydrolyse gaan namelijk de grootste moleculen, waaronder de immunoglobulines, kapot.’

Toch geeft Pepteiva trendmatig betere resultaten dan standaard plasma, stelt Pool. ‘Hieruit kunnen we opmaken dat een ander onderdeel van het plasma voor de positieve effecten zorgt. Wij denken dat verschillende peptides, korte ketens van aminozuren, zorgen voor de positieve effecten.’

Gehydrolyseerd plasma doet niet onder voor standaard plasma. ‘In het veld zien we zelfs dat bij vier van de vijf bedrijven Pepteiva het zelfs nog een tikje beter doet dan standaard plasma, door de nog betere verteerbaarheid’, besluit Pool.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer