Canadese+integrator+verkleint+varkensproductie
Nieuws
© Danbred

Canadese integrator verkleint varkensproductie

Vleesverwerker Olymel gaat vijf zeugenbedrijven in het westen van Canada in de loop van dit jaar leegdraaien. Daarmee verkleint de integratie het aantal zeugen met 17.000 en neemt de aanvoer van eigen vleesvarkens naar de slachterij af. Het is wachten op financieel betere tijden.

De aanhoudende financiële verliezen en onzekerheid op de varkens- en varkensvleesmarkten in de nabije toekomst zetten Olymel aan tot deze beslissing. 'Afgelopen twee jaar hebben we aanzienlijke verliezen geleden bij de verwerking van vers varkensvlees door de beperkte markttoegang wereldwijd', meldt CEO Yanick Gervais van Olymel.

'Daarbovenop komen de aanhoudend hoge voerkosten. We hebben weinig andere keus dan ons nu wat uit de varkensproductie terug te trekken. We gaan ons herpositioneren om succesvol te zijn wanneer de omstandigheden verbeteren', geeft Gervais aan.

Vier locaties met zeugen in Alberta worden gesloten en één in Saskatchewan. Hiermee verkleint Olymel de zeugenstapel in het westen van Canada van 57.000 naar 40.000 productieve zeugen. Daardoor zullen ongeveer 80 medewerkers worden ontslagen.

Impact voelbaar in 2024

Het bedrijf rekent op een verlaagde aanvoer van ruim 200.000 eigen vleesvarkens bij Olymels slachterij. De gevolgen van de bedrijfssluitingen worden pas in 2024 voelbaar voor de vleesverwerker. Hoe groot de totale impact zal zijn, is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrije varkens op de West-Canadese markt.

De zeugenstallen blijven volgens Olymel gesloten totdat de marktomstandigheden verbeteren, meldt National Hog Farmer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer