Zonnepanelen+leiden+tot+meer+stalbranden
Nieuws
© Twan Wiermans

Zonnepanelen leiden tot meer stalbranden

Elektrische installaties worden steeds vaker aangewezen als veroorzakers van stalbranden. Volgens het Verbond van Verzekeraars is dit mede het gevolg van de verduurzaming, zoals de inzet van zonnepanelen en accu's. Bij een groot aantal branden wordt de oorzaak nooit gevonden.

Een elektrische installatie werd vorig jaar bij dertien stalbranden aangewezen als oorzaak, zo blijkt uit de Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars. Het jaar ervoor was dit in tien gevallen de oorzaak en dat was al een record bij deze monitor, die sinds 2014 wordt bijgehouden. Vorig jaar werd bij twintig branden nooit een oorzaak achterhaald.

Woordvoerder Elias van Hees van het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de toename van branden door elektra mede komt doordat er een run is op zonnepanelen. 'Dat we willen verduurzamen is goed, maar het is wel belangrijk dat dit goed gebeurt en geen risico oplevert voor de brandveiligheid.'

Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom de Checklist Stalbranden aangevuld met nieuwe risico's, zoals zonnepanelen en accu's. Zo is het verstandig de installatie bij oplevering te keuren en omvormers buiten de stal te plaatsen.

Risico minimaliseren

Geeke Feiter, directeur schade bij het Verbond van Verzekeraars: 'Branden zijn vaak enorm groot en destructief. Wel kennen we de veelvoorkomende oorzaken. Hoewel deze niet altijd kunnen worden voorkomen, kan een agrariër zelf veel doen om het risico zo klein mogelijk te houden. Met de checklist in de hand kunnen ondernemers zelf zaken nalopen om de risico's te beperken.'

Het aantal stalbranden lag vorig jaar met 43 iets hoger dan de 35 in 2021, maar lager dan de 54 in 2020. Doordat ook enkele pluimveebedrijven zijn getroffen, lag het aantal dieren dat hierbij omkwam op 108.794, een jaar ervoor was dit 6.915. Vorig jaar kwamen er bij 24 branden geen dieren om, bij 19 wel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer