Spaanse+regio+Murcia+pakt+geuren+en+nitraten+aan
Nieuws
© Trouw Nutrition

Spaanse regio Murcia pakt geuren en nitraten aan

Ruim tweeduizend bedrijven met varkens in de Spaanse regio Murcia gaan aan de slag met een innovatieve best beschikbare techniek. Ze gaan het toevoegmiddel Biarelian inzetten om de geur en nitraten uit mest te binden. Dit is het resultaat van een samenwerking met de start-up Aurelian Biotech.

Het toevoegen van een kilo Biarelian aan 400-tot 500 kuub drijfmest in putten of bassins zou volstaan. Dat is een biotechnologisch poeder met meer dan 20 minerale silicaten die uit rotsen zijn gewonnen.

Een kwartier na het gelijkmatig doseren ervan over de mest begint het al te werken. Na 45 dagen is de mest stabiel. Deze innovatieve mineralenoplossing zou de geuremissie met 95 procent verminderen en de uitstoot van broeikasgassen waaronder ammoniak met 80 procent. Ook zou er 80 procent minder nitraat in de mest zitten.

Het regiobestuur in Murcia steunt de overeenkomst tussen de varkenshouderij en Aurelian Biotech. Als het in de mestkelder in stallen wordt toegepast verbetert het dierenwelzijn, is er minder stress en zal het een efficiëntere varkenshouderij opleveren. Bovendien zal de omgeving varkensbedrijven beter accepteren als ze geur-arm van varkens houden.

Minimaal 30 cent per varken

Deze oplossing vergt volgens het biotechbedrijf wel maatwerk omdat het klimaat, de rassen en het rantsoen op varkensbedrijven verschillen. De kosten worden geschat op minimaal 0,30 euro per vleesvarken. Varkensbedrijven uit regio Murcia die meedoen krijgen 15 procent korting en krijgen een speciaal behandelings- en doseringscertificaat dat aansluit bij de Europese regelgeving op gebied van milieumanagementsystemen, meldt Carnica.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer