Afstandscriterium+varkensbedrijven+in+Spanje+aangescherpt
Nieuws
© Carnica

Afstandscriterium varkensbedrijven in Spanje aangescherpt

Afstandscriteria specifiek voor de varkenssector worden in de Spaanse regio Murcia in de regelgeving opgenomen. Om een milieuvergunning te krijgen, moet een varkensbedrijf minimaal 1.500 meter van woonkernen, scholen, gezondheidscentra en drinkwaterbronnen of belangrijke kanalen zitten.

De varkenshouderij is een belangrijke economische activiteit in Spanje. Daarom krijgt de varkenssector de ruimte om zich te ontwikkelen. Maar dat in dat land ook niet alles overal kan, blijkt uit aanstaande regelgeving. Omwille van een gezonde leefomgeving hebben mensen al ruim een jaar geleden bezwaren ingediend op milieuvergunningsaanvragen van varkenshouders in de regio Murcia.

Om de vergunningverlening vlot te trekken, zijn er afgelopen jaar gesprekken gevoerd en is er onderhandeld. Dit heeft geleid tot een raadsvoorstel in de gemeente Lorca. De daarin vermelde afstandscriteria specifiek voor varkensbedrijven zijn aangenomen. In de vergunningsvoorschriften wordt de afstand van minimaal 1.500 meter opgenomen ten opzichte van woonkernen, scholen, gezondheidscentra en drinkwaterbronnen of belangrijke kanalen. Bij de vergunningsverlening houden de verantwoordelijke autoriteiten voortaan rekening met die nieuwe criteria.

Voorafgaand aan de vergadering was er een protest van enkele varkenshouders die mogelijk worden beperkt door de aangescherpte criteria, meldt La Opinion de Murcia.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer