Vrijwillige+stopzettingsregeling+Vlaamse+varkensbedrijven
Nieuws
© Varkens Archief

Vrijwillige stopzettingsregeling Vlaamse varkensbedrijven

De Belgische gegevensbeschermingsautoriteiten (GBA) heeft de overheid groen licht gegeven voor de vrijwillige stopzettingsregeling. 200 miljoen euro is beschikbaar om varkenshouders in en nabij natuurgebieden uit te kopen. De intekenperiode start op 3 april en loopt tot 17 mei.

Op 31 maart heeft de Vlaamse regering de stopzettingsregeling definitief goedgekeurd na groen licht te hebben gekregen van de gegevensbeschermingsautoriteiten en voordien ook de Europese Commissie. Varkensbedrijven met een impactscore van meer dan 0,5 procent komen in aanmerking voor de stoppersregeling. Het gaat volgens Vlaamse Landmaatschappij om 970 bedrijven. Deze bedrijven hebben in maart een e-mail of brief ontvangen. Niet aangeschreven bedrijven die kunnen aantonen dat ze boven die impactscore zitten, kunnen inschrijven.

Experts noemen de inschrijvingsperiode, die loopt van 3 april tot 17 mei aan de korte kant. Het indienen van een aanvraag vergt veel administratie en instappen in de stoppersregeling heeft behoorlijk veel juridische en fiscale gevolgen.

De vergoedingsbedragen worden redelijk genoemd. Wel neemt de vergoeding (833 euro voor beren en zeugen, 151 euro per vleesvarken en 44 euro voor een big) sterk af als een stal ouder is dan 35 jaar. De datum dat de eerste steen werd gelegd is bepalend, en niet of er nog actuele investeringen in de stal zijn gedaan. Bij stallen van 40 jaar of ouder liggen de bovengenoemde vergoedingen op respectievelijk 362 euro, 53 euro en 16 euro.

Twijfel

Ondanks de huidige prijsopleving in de varkenssector verwachten experts dat voldoende varkenshouders interesse hebben om deel te nemen aan de stoppersregeling. Toch is er ook twijfel, een stopper mag niet op een andere locatie varkens gaan houden. Ook verliest een bedrijfswoning zijn waarde als een functieverandering niet verkregen wordt.

De Belgische landbouworganisaties vroegen op 8 februari 2022 om een snelle stoppersregeling. Daarmee zou het varkensaanbod op de markt worden verminderd waardoor overblijvers een betere prijs zouden kunnen ontvangen. In afwachting van de stoppersregeling hielden sommige bedrijven noodgedwongen varkens waardoor de verliezen zich opstapelden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer