Vion%3A+duurzame+keten+toegevoegde+waarde+voor+varkenshouder
Nieuws
© Vion

Vion: duurzame keten toegevoegde waarde voor varkenshouder

Duurzame ketens zijn een toegevoegde waarde voor varkenshouders en geven afnemers en consumenten meer keus. Dat schrijft Vion in zijn nieuwe maatschappelijk verantwoord ondernemen-verslag.

Vion bouwde afgelopen jaren samen met ketenpartners transparante en duurzame voedselketens: de building balanced chains (BBC). 'Onze onderneming zit centraal in de keten tussen de boer en de afnemer. Samen weten we wat nodig is om aan de vraag van de klant te voldoen', zegt Vion-topman Ronald Lotgerink.

De vraag van klanten wordt onder andere beïnvloed door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals een groeiende vraag naar biologisch vlees en plantaardige alternatieven. Maar ook door diervriendelijke maatregelen op de boerderij, beter zicht op dierenwelzijn in de slachterij, oplossingen voor klimaatproblemen, meer biodiversiteit en duurzame soja in veevoer. 'In onze BBC-ketens integreren we deze ontwikkelingen. Ze vormen een leidraad voor onze mensen en processen.'

Blockchaintechnologie

In het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)-verslag over 2021 van Vion staat het bouwen aan duurzame ketens voor de voedselketen centraal. Ketenpartners als veevoerfabrikanten, boeren, transporteurs, slachterijen en afnemers wisselen hun informatie uit. Bijvoorbeeld over de herkomst van het dier, dierenwelzijn, gezondheid, veevoer, voedselveiligheid en duurzaamheid. Deze digitale keteninformatie verwerkt Vion met blockchaintechnologie.

De transparante manier van werken die zo ontstaat, noemt Vion goed voor het vertrouwen tussen de ketenpartners en de consument. Het geeft de consument meer inzicht in bijvoorbeeld de herkomst en de kwaliteit van het product. Die kan daardoor goed geïnformeerd een keuze maken.

Energieverbruik

Vion zegt in het verslag dat het ernaar streeft de CO2-uitstoot van het bedrijf en zijn producten in lijn te brengen met het akkoord van Parijs en de Europese Green Deal en emissievrij te zijn in 2045. Vion committeerde zich eveneens aan het Science Based Targets initiative (SBTi). Verder wil het bedrijf het absolute energieverbruik de komende jaren substantieel verminderen en het gebruik van groene energie laten toenemen.

Voor het eigen verbruik en de uitstoot neemt Vion zelf de nodige maatregelen om op korte termijn te verduurzamen. Voor de reductie van de CO2-uitstoot in de keten, zoals het veevoer en de afname van dieren van leveranciers, zal Vion intensief samenwerken met de ketenpartners. Te denken valt aan veevoerfabrikanten en de veehouders.

Zes strategische thema’s

Vion werkt aan zes strategische thema’s: voedselveiligheid, dierenwelzijn, duurzame landbouw en veeteelt, traceerbaarheid en productintegriteit, arbeid en werkcondities en eerlijke beprijzing. Uitgangspunten daarbij zijn transparantie, samenwerking met partners en gedegen wetenschappelijk onderzoek.

In de afgelopen jaren zijn samen met de Wageningen University & Research en een aantal landbouwbedrijven relevante CO2-emissiedata verzameld. Hiermee berekent Vion de carbon footprint van vlees om zodoende deze informatie over het product in de keten te kunnen communiceren, zowel aan de afnemers als aan de consument. En ook aan de primaire producenten als boeren om zichzelf te verbeteren.

ME-AT the alternative

Vion zet ook een volgende stap in de plantaardige vleesvervangers met het concept 'ME-AT the alternative'. Het bedrijf gebruikt meer plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem in plaats van soja die vaak van buiten Nederland komt. In de eiwittransitie werkt Vion samen met ZLTO, Agrifirm en Herba Ingredients. Inmiddels liggen de eerste ME-AT-producten in de winkel.

Klik voor compleet MVO-rapport op onderstaande pdf

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer