Mobiele+weegcamera+H%26amp%3BL+eindelijk+praktijkrijp
Nieuws
© John Lamers

Mobiele weegcamera H&L eindelijk praktijkrijp

Het heeft tien jaar geduurd, maar nu is de mobiele handheldcamera van firma Hölscher + Leuschner (H&L) eindelijk praktijkrijp. Daarmee is het gewicht van vleesvarkens vrij nauwkeurig in te schatten. De verplaatsbare optiMarker-versie voor grote groepen ontving op EuroTier in het Duitse Hannover de zilveren medaille.

Tien jaar geleden liet H&L al het prototype van de mobiele camera zien op de beurs. Dat was gebaseerd op de weegcamera die al bij de OptiSort werd gebruikt. In dit selectiestation voor grote groepen vleesvarkens werkt die camera goed, omdat de dieren hier even stilstaan.

'Voor de mobiele versie bleek die camera echter niet geschikt', zegt Joris Wesselman. 'Na zeven jaar zijn we ermee gestopt en op een 3D-systeem overgegaan.' Die 3D-camera werkt wel goed. Deze meet de omtrek van het varken en de afstand tot de grond en kan op basis daarvan het gewicht schatten. Volgens Wesselman met een nauwkeurigheid van 2,5 kilo.

Het apparaat kreeg de naam optiScan en laat in de mobiele uitvoering op een tablet de uitslag zien. Deze versie is bedoeld voor vleesvarkens in kleine groepen. Voor grote groepen is er de optiMarker. Die weegt de dieren met dezelfde camera en markeert ze als ze aan het gewenste aflevergewicht voldoen. Voor deze versie kreeg H&L de zilveren medaille.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer