%27Luchtkastelen+of+droomhuis%27
Blog
© Koos Groenewold

'Luchtkastelen of droomhuis'

In de periode vlak voor en na verkiezingen is het een veel gehoorde uitspraak: 'Nu maar afwachten wat er overblijft van de verkiezingsbeloften!' Vaak hoor je dan tussen de regels door ook dat die verkiezingsbeloften alleen maar mooie praatjes waren om zieltjes te winnen. Alsof er luchtkastelen worden beloofd zonder de intentie om ook daadwerkelijk iets moois op te bouwen.

Maar is dit ook niet iets wat we nog veel te vaak in de dagelijkse bedrijfsvoering op varkensbedrijven zien? Ik realiseer me regelmatig dat veel van de adviezen die ik als dierenarts geef in de laatste 20 jaar niet wezenlijk anders zijn. Met name op gebied van biosecurity (all-in all out, van jong naar oud, leeftijden bij elkaar houden) is dit pijnlijk duidelijk.

Kennelijk wordt het in de dagelijkse gang van zaken belangrijker geacht om brandjes te blussen, om maar te blijven doen wat je altijd zo gedaan hebt? Of anders gezegd: liever een oplossing uit een potje dan structurele oplossingen die mogelijk een verandering van bedrijfsvoering in houden? Maar Einstein zei het al: 'als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zul je krijgen wat je altijd gehad hebt'.

Als je echt vooruitgang wil, zul je dus dingen anders moeten gaan doen. Neem bijvoorbeeld het volgen van de 10 gouden regels voor aanpak van PRRS op het varkensbedrijf. Als we als sector PRRS vrij willen worden, zullen we hier echt mee aan de slag moeten. En ze niet beschouwen als loze verkiezingsbeloften of luchtkastelen, maar als een duidelijk afspraak met jezelf voor je eigen toekomst. Blijf je dromen over luchtkastelen of ga je daadwerkelijk bouwen?

Herman Prüst
dierenarts bij Boehringer Ingelheim Animal Health

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer