Regie+nodig+bij+versneld+PRRS%2Dvrij+worden
Nieuws
© Maartje van Berkel

Regie nodig bij versneld PRRS-vrij worden

Het nationale PRRS-plan is een goede aanzet om als varkenssector te groeien naar PRRS-vrij in 2050. Toch mag de lat gerust op een kortere termijn zo hoog worden gelegd. Dat stellen varkenshouders Hennie Korten en Mark Tijssen tijdens de kennissessie op 24 januari.

Wat betreft PRRS loopt Nederland zeker niet voorop in Europa. 'Als we niet als de wiedeweerga werk maken van PRRS-vrij worden, dan verzwakt dat op termijn onze concurrentiepositie', stelt Korten. De varkenshouder in het Limburgse Heibloem is een van de 49 deelnemers in de zeven voorlopersgroepen in kader van het nationale PRRS-plan. 'Technisch is PRRS-vrij worden mogelijk, maar geld en regie ontbreken. Het belang is groot en ik ben bereid extra inspanning en geld erin te stoppen', zegt hij.

De Limburgse varkenshouder is voorstander van het verschuiven van het piketpaaltje van PRRS-vrij in 2050 naar 2035. Voor zijn eigen bedrijf met 1.150 zeugen betekent het in eerste instantie dat hij samen met alle varkenshouders in zijn regio werk moet maken van het PRRS-vrij worden. 'Alleen kan ik niets en iemand moet de regie in een regioaanpak nemen. Om als land PRRS-vrij te worden, moet uiteindelijk iedere varkenshouder meedoen.'

Zijn biggen en zeugen vaccineert Korten tegen PRRS als extra zekerheid voor de twee afnemers van zijn biggen. Daarnaast zorgt hij voor een goede interne en externe biosecurity. 'Dat helpt ook andere kiemen buiten mijn bedrijf te houden', zegt hij.

Eerste meetpunt in 2025

2025 is al een meetpunt in kader van het nationale PRRS-plan, zegt projectleider van het nationale PRRS-project Karlijn Eenink van Royal GD. 'In dat jaar willen we dat 75 procent van de uitstroom van fokgelten PRRS-vrij de weg op gaat en 50 procent van de vleesbiggen die op weg gaan naar vleesvarkenshouders.'

Denemarken en Hongarije liggen wat betreft PRRS-vrij worden een stuk voor op Nederland, merkt Eenink op. 'In Hongarije is het meer opgelegd vanuit de overheid. Dat is anders dan we het in Nederland aan willen vliegen', zegt zij. 'Wij zetten in op het intrinsiek gedreven en gemotiveerd zijn van varkenshouders. Het voordeel inzien van PRRS-vrij worden. Verplichten en overheidsregie passen niet bij de Nederlandse ondernemerscultuur', licht zij toe.

Regisseur

'Een regisseur is nodig en sancties moeten ook worden opgelegd', vindt Korten. 'Er moet wel iets tegenover staan zoals markttoegang. Maar we moeten de boot zeker niet missen.'

'Een benchmarksystematiek vergelijkbaar met die van antibioticareductie zit op termijn in de pijpleiding. Dat willen we vastleggen in het ketenkwaliteitssysteem Holland Varken', zegt Floortje Herder van Producenten Organisatie Varkenshouderij. 'Ga op uw eigen erf met PRRS aan de slag en maak een plan samen met uw dierenarts.'


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer