%27Kritisch+kijken+naar+productiviteit%27
Achtergrond
© Boehringer Ingelheim

'Kritisch kijken naar productiviteit'

Herman Prüst is als dierenarts bij Boehringer Ingelheim Animal Health blogger voor Varkens. Hij is gezondheidsdeskundige op het gebied van onder meer PRRS. De varkenshouderij zal altijd moeten dealen met gezondheidsissues en daar speelt hij met zijn bijdragen op in. Op 24 januari is hij een van de expert tijdens de online kennissessie over PRRS.

Gratis direct aanmelden of kijk voor meer informatie bij deze kennissessie.

Deze blog is gepubliceerd op 22 september 2022

'Kritisch kijken naar productiviteit'

We leven in rare tijden. Prijzen rijzen aan alle kanten de pan uit waardoor het leven in korte tijd schrikbarend duurder is geworden. Wet- en regelgeving nemen een duikvlucht in de richting van natuur en milieu, waardoor je met enige regelmaat als crimineel wordt aangekeken als je zegt dat je in de agrarische sector werkt. Gelukkig woon ik in landelijk gebied waardoor dit laatste nog een uitzondering is.

Met de gestegen kosten wordt het des te belangrijker om de productiviteit van uw bedrijf eens kritisch te bekijken en waar mogelijk aanpassingen te doen. Een redelijk eenvoudige stap is het onderzoeken naar het mogelijk voorkomen van PIA op uw bedrijf. Het onderzoek is snel en eenvoudig en een aanpak via vaccinatie is snel te implementeren. Zeker als u voor orale vaccinatie kiest, kunt u die snel en eenvoudig inpassen in de bedrijfsvoering.

Maar nog belangrijker is dat het voorkomen van PIA een dusdanig betere voerconversie geeft dat deze investering zich snel terugverdient. Daarbij wil ik wel de kanttekening plaatsen dat ondanks het feit dat bijna elke varkenshouder voerderconversie als een van de belangrijkste kengetallen noemt, er maar weinig varkenshouders zijn die dit kengetal voor hun eigen bedrijf ook redelijk betrouwbaar op het netvlies hebben.

Iets moeilijker wordt het om bijvoorbeeld vrij te worden van bepaalde ziektes. Maar die aanpak van 'specifiek ziektevrij' kan veel opleveren. Een onderzoek uit 2021 berekende bijvoorbeeld voor PRRS een schade van 250 euro per zeug per jaar met een spreiding van 46 euro tot 568 euro.

Bij Boehringer Ingelheim hebben we veel ervaring met de aanpak van PRRS, ook met het PRRS-vrij worden. We verwachten dat dit in de nabije toekomst alleen nog maar meer wordt. De eerste bedrijven in Nederland hebben al interesse getoond.

Herman Prüst
dierenarts bij Boehringer Ingelheim Animal Health

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer