Zorgen+om+pest+in+eerste+Duitse+kerngebied
Nieuws
© Jos Thelosen

Zorgen om pest in eerste Duitse kerngebied

In het gebied waar in 2020 het eerste zwijn met Afrikaanse varkenspest (AVP) is gevonden loopt het aantal besmettingen op. De regio Spree-Neiße en deelstaat Brandenburg maken zich zorgen.

In de regio Spree-Neiße/stad Cottbus zijn dit jaar in totaal al 173 zwijnen met AVP gevonden en raakte een hobbybedrijf besmet. Dat het aantal besmettingen zo hoog is wijt de regio aan een hoge besmettingsdruk vanuit het oosten (Polen) en zuiden (deelstaat Saksen).

De besmette zwijnen in de regio Spree-Neiße worden deels buiten de kerngebieden gevonden. Onder andere op de grens met Polen, maar ook aan de west- en noordzijde van de bestaande kerngebieden. Om te voorkomen dat de besmettingen zich uitbreiden naar het noorden en westen wordt intensief gezocht naar kadavers en worden nieuwe hekwerken neergezet. Daarnaast worden de zwijnen in de witte zones rondom de kerngebieden versneld gedood om de uitbreiding van de besmetting te stoppen.

De verantwoordelijke staatssecretaris Antje Töpfer van Brandenburg benadrukte tijdens een bezoek aan de regio dat het door alle maatregelen is gelukt te voorkomen dat de virusziekte is verspreid naar het westen van Duitsland. Belangrijk is nog steeds dat alle hekken gesloten blijven en er geen etensresten worden achtergelaten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer