Duitse+prijs+voor+Utrechtse+onderzoeker+dierenwelzijn
Nieuws
© Big Dutchman

Duitse prijs voor Utrechtse onderzoeker dierenwelzijn

Mona Giersberg, Universitair docent en onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht heeft de Advancement Award 2023 van de Duitse Akademie für Tiergesundheit (AfT) gewonnen. In haar onderzoek richt zij zich op het monitoren en verbeteren van het welzijn van varkens en pluimvee.

Belangrijke focus in haar onderzoek naar diermonitoring is het gebruik van nieuwe technologieën op basis van sensoren. Volgens professor Heidrun Potschka van AfT laat Giersberg met haar wetenschappelijk werk 'op indrukwekkende wijze de rol en het belang zien van veterinair onderzoek op het gebied van dierenwelzijn voor landbouwhuisdieren voor de toekomstige inrichting van veehouderijbedrijven'.

Het onderzoek van Giersberg bevindt zich volgens de jury op het snijvlak van dierenwelzijn, dierethiek en precisieveehouderij. Dit is volgens de jury een interdisciplinaire aanpak die erg belangrijk is. 'Alleen zo kunnen de huidige uitdagingen in de veehouderij op een constructieve en kennisgebaseerde manier worden aangepakt.'

Maatschappelijke kwesties

Een voorbeeld van een interdisciplinair onderzoek is het 'SmartResilience-project' dat recent werd afgerond. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe varkenshouderijen kunnen worden aangepast op een manier die beter rekening houdt met dierenwelzijn en tegemoetkomt aan maatschappelijke kwesties. Giersberg werkte hiervoor samen met een interdisciplinair team, bestaande uit Bas Rodenburg (Dierenwelzijn), Franck Meijboom (Dierethiek) en de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van Wageningen University & Research.

Naast het wetenschappelijke werk van Giersberg ziet de AfT ook haar grote inzet in diverse commissies en redacties bij de beoordeling van publicaties voor vaktijdschriften in de pluimveesector. Giersberg studeerde diergeneeskunde aan de Universiteit voor Diergeneeskunde in Hannover. 'Al vroeg lag haar wetenschappelijke interesse in het gedrag van pluimvee en de evaluatie van benaderingen en methoden om het welzijn van vee te verbeteren', meldt AfT in een bericht.

Minimale ruimtevereisten

Giersberg promoveerde op het verzamelen van biometrische gegevens om de minimale ruimtevereisten in de veehouderij te beoordelen en voltooide haar promotietraject in 2017 met de hoogste onderscheiding. Het proefschrift heeft verschillende prijzen gewonnen. Ze werkte ook aan een project over dubbeldoelpluimvee als alternatief voor het doden van eendagskuikens. In 2019 ging ze aan de slag bij Wageningen University & Research en in 2020 ging ze werken voor de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden die werd uitgereikt tijdens het AfT-voorjaarssymposium in het Duitse Montabaur. Het is voor het eerst sinds de introductie van de prijs in 1992 dat een onderzoeker op het gebied van dierenwelzijn wordt bekroond.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer