FDF+rekent+op+boerwaardige+demonstratiedag
Nieuws
© ANP persbureau

FDF rekent op boerwaardige demonstratiedag

Een 'trekkerarme' demonstratie in Den Haag staat op de agenda voor zaterdag 11 maart. Om een boerwaardig verloop te krijgen, roept organisator Farmers Defence Force (FDF) zijn agrarische achterban op met geregelde bussen uit de regio te komen. Gemeente Den Haag staat maximaal twee trekkers toe tijdens het verbrede boerenprotest in het Zuiderpark.

Volgens de gemeente mogen bovendien maximaal 25.000 mensen aanhaken bij de demonstratie tussen 12 en 16 uur. FDF-voorzitter Mark van den Oever geeft in de aanloop naar de demonstratie aan zich conformeren aan die beperking.

'Maar helemaal voorkomen dat er niet meer trekkers in groepen richting Den Haag rijden, kunnen we niet. Daarom zijn we naarstig in overleg met de politiedriehoek om toch ergens een bewaakte parkeerplek voor landbouwvoertuigen te regelen', zegt Van den Oever. Het Scheveningse strand ziet hij als het meest voor de hand liggende alternatief.

De FDF-voorman was vandaag te horen in een uitzending van Ongehoord Nederland, waar hij ook Wybren van Haga van BVNL aan zijn zijde had. 'Ik heb geen enkel vertrouwen meer in de politiek, maar we moeten er met zijn allen wel voor zorgen dat na de provinciale verkiezingen een meerderheid in de Eerste Kamer tegen de stikstofplannen gaat stemmen.'

Van der Plas niet aanwezig

Teleurgesteld is Van den Oever over het feit dat de leider van BBB, Caroline van der Plas, 11 maart niet aanwezig zal zijn bij de demonstratie. 'Veel andere oppositiepartijen hebben aangegeven er wel bij te zijn en in dat rijtje hoort BBB ook te staan.'

Van der Plas gaf dinsdagavond bij het praatprogramma Vandaag Inside aan zich niet veilig genoeg te voelen om bij de demonstratie te verschijnen. Ze zei eerder al bedreigingen te hebben meegemaakt en dat het de laatste week weer onrustig is.

Steeds meer politici spreken zich uit tegen het onveilige klimaat voor mensen die zich in het publieke debat mengen. Vorig jaar stapte een recordaantal politici naar de politie vanwege bedreigingen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer